Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sveitsiläiset eivät halua rajoittaa maahanmuuttoa tai helpottaa susien metsästystä, mutta isät saivat oman vapaan

Sveitsiläiset ilmoittivat sunnuntaina päättyneissä kansanäänestyksissä vastustavansa maahanmuuton rajoittamista sekä susien metsästyksen helpottamista, mutta toisaalta kannattavansa kahden viikon isyysvapaata ja uusia hävittäjiä.

Maahanmuuton rajoittamisen toi kansanäänestykseen oikeistopopulistinen SVP-puolue, jonka mukaan Sveitsin pitäisi rajoittaa maahanmuuttoa Euroopan unionin alueelta neuvottelemalla uusiksi EU:n kanssa solmittu sopimus ihmisten vapaasta liikkuvuudesta.

Äänestäjät olivat toista mieltä, sillä esitystä vastusti liki 62 prosenttia äänestäneistä.

Äänestyksen tulosennuste on odotetunlainen, sillä ennen kansanäänestystä tehtyjen mielipidekyselyiden perusteella enemmistö sveitsiläisistä vastustaa aloitetta. Mennäkseen läpi aloite olisi vaatinut sekä enemmistön kaikista annetuista äänistä että voiton suurimmassa osassa Sveitsin 26 kantonista.

SVP:tä lukuun ottamatta Sveitsin puolueet sekä hallitus, elinkeinoelämä ja ammattiliitot vastustavat suhteiden vaarantamista maan tärkeimmän kauppakumppanin kanssa. Äänestyksessä kyse ei ollut vain maahanmuutosta: jos vapaata liikkuvuutta rajoittava muutos menisi läpi, niin kutsuttu giljotiinipykälä jäädyttäisi myös koko joukon muita EU:n ja Sveitsin kahdenvälisiä sopimuksia muun muassa kaupasta.

Isille vihdoin oma vapaa

Isyysvapaa meni läpi yli 60 prosentin kannatuksella. Äideille hyväksyttiin 14 viikon pituinen äitiysloma vuonna 2005, mutta isille ei palkallista vapaata ole ollut tarjolla.

Isyysvapaan aikana isät saavat palkkaa 80 prosenttia palkastaan, mutta palkkakatto on 2 744 Sveitsin frangia (2 550 euroa)

Hävittäjien uusiminen meni läpi hiuksenhienosti 50,1 prosentin kannatuksella ja susien henkien säästäminen vajaalla 52 prosentilla.

Äänestysprosentti nousi lähelle 59:ää, mikä on harvinaisen korkea luku maassa, jossa kansanäänestyksiä järjestetään tuon tuosta.

Suurin osa ihmisistä äänestää etukäteen Sveitsissä säännöllisesti järjestetyissä kansanäänestyksissä. Sunnuntaina äänestyspaikat olivat auki vain muutaman tunnin ja menivät kaikkialla kiinni paikallista aikaa puoliltapäivin.