Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäiset kaupungit kertoivat muutoksista maskien käyttöön – Jyväskylässä maskien pukemista suositellaan oppilaitoksiin

Jyväskylä otti ensimmäisten joukossa käyttöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uuden suosituksen laajentaa kasvomaskien käyttämistä. Maskia tulisi kaupungin mukaan käyttää muun muassa kaupoissa, ostoskeskuksissa, pankeissa, elokuvateattereissa ja kirkossa.

Jyväskylä suosittaa, että yli 15-vuotiaat käyttävät seuraavat kaksi viikkoa kasvomaskia julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää, mutta myös ulkona ruuhkaisissa tapahtumissa.

Maskin käyttämistä suositellaan myös toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa sekä joukkoliikenteessä.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo STT:lle, että maski arvioidaan tehokkaaksi tavaksi estää taudin leviämistä. Se on hänen mukaansa myös merkki ihmisille siitä, että on syytä olla varovainen, jotta tauti ei etene leviämisvaiheeseen.

Pääkaupunkiseudun tilanne kiihtymisvaiheessa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tviittasi torstaina, että pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä todettiin koronaepidemian siirtyneen kiihtymisvaiheeseen.

Vapaavuoren mukaan pääkaupunkiseudun kaupungit ryhtyvät nyt toimeenpanemaan THL:n suosituksia. Suositukset koskevat muun muassa kasvomaskien laajempaa käyttöä, ja linjauksia tehdään lähipäivinä. STT ei tavoittanut Vapaavuorta antamaan tarkempia tietoja toimenpiteistä.

Epidemiatilanteissa on merkittäviä alueellisia eroja sairaanhoitopiirien välillä. Tästä johtuen kaikissa niissä ei vielä ole otettu käyttöön uusia, laajoja maskisuosituksia.

Suomi on epidemian toisessa vaiheessa

THL:n uuden suosituksen mukaan maskin käyttöä suositellaan toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen. Lisäksi maskin käyttöä suositellaan tällöin joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi aina välttää. Suositus koskisi esimerkiksi ostoskeskuksia, kirjastoja ja konserttisaleja.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan Suomi on nyt selvästi koronavirusepidemian toisessa vaiheessa.

Epidemian kiihtymisestä on STM:n ja THL:n mukaan nähtävissä tällä hetkellä useita merkkejä. THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan sitä, olemmeko alueellisesti kiihtymisvaiheessa, tarkastellaan parhaillaan eri puolilla Suomea.

Kiihtymisvaihe määritellään niin, että koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta kahdessa viikossa. Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

Pahemmassa vaiheessa, eli leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta 100 000 asukasta kohti kahden viikon ajanjaksolla. Lisäksi tuolloin tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia, ja alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.