Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aleksei Navalnyi on päässyt sairaalasta, jää toistaiseksi Saksaan toipumaan

Elokuussa myrkytetty venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on päässyt eilen sairaalahoidosta, kertoo häntä hoitanut berliiniläinen Charite-sairaala tiedotteessaan .

Navalnyin tila on sairaalan mukaan kohentunut riittävästi kotiuttamista varten. Lääkärit arvioivat Navalnyin toipumisen edistymisen ja tämänhetkisen kunnon perusteella, että täysi toipuminen on mahdollista. Vakavan myrkytyksen mahdollisia pitkäaikaisvaikutuksia on kuitenkin lääkärien mukaan vielä liian aikaista arvioida.

Navalnyi jää toistaiseksi Saksaan jatkamaan kuntoutumistaan, kertoo poliitikon edustaja Kira Jarmysh Twitteriin postatulla videolla uutistoimisto AFP:n mukaan.

Saksalaisen sotilaslaboratorion sekä ranskalaisen ja ruotsalaisen laboratorion mukaan oppositiopoliitikko myrkytettiin Novitshok-hermomyrkkyihin kuuluvalla aineella. Novitshok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä myrkytettiin myös entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär vuonna 2018 Britanniassa.

Navalnyi oli Charitessa hoidettavana 32 päivää, joista 24 tehohoidossa. Hän oli pitkään keinotekoisessa koomassa sekä hengityskoneessa.

Kun toutumiseen somea ja videopelejä

Navalnyi kertoo itse toipumisestaan keskiviikkona julkaistussa Instagram-päivityksessä . Kuntoutuminen jatkuu miehen mukaan muun muassa päivittäisen fysioterapian, tasapainoharjoitusten ja kävelyn muodossa. Hän kertoo käsin kirjoittamisen olevan edelleen haastavaa, eikä hän esimerkiksi pysty heittämään palloa vasemmalla kädellä.

Navalnyi kiittelee lääkärien tehneen uskomatonta työtä ja kertoo ilahtuneensa, kun neuropsykologi suositteli palautumisen edistämiseen lukemista, sosiaaliseen mediaan kirjoittamista ja videopelejä.

Sairaalasta päästyään Navalnyi kertoo ensimmäiseksi halunneensa johonkin missä on puita, ja hän istuukin julkaisemassaan kuvassa puiston penkillä.

Jo sairaalassa ollessaan Navalnyi julkaisi useita päivityksiä, joissa hän kertoi voinnistaan. Maanantaina hän kommentoi myrkytystään itse ensi kertaa suoraan ja vaati Venäjän viranomaisia palauttamaan vaatteet, jotka ovat hänen mielestään tärkeitä todisteita myrkytyksen tutkinnassa. Navalnyin mukaan hänet lähetettiin Saksaan hoitoon alastomana.

Kreml: Navalnyi tervetullut Venäjälle

Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuussa, kun hän oli palaamassa matkalta Siperiasta. Navalnyi alkoi voida huonosti kesken lennon, ja kone teki välilaskun Omskissa, jossa Navalnyi toimitettiin hoitoon. Omskista hänet siirrettiin parin päivän kuluttua Berliiniin, vaikka Venäjän viranomaiset yrittivät aluksi estellä siirtoa.

Navalnyin avustajien mukaan myrkky oli laitettu Navalnyin vesipulloon. Avustajat kertoivat viime viikolla Instagramissa julkaistussa videossa keränneensä vesipullot ja muut tavarat talteen hotellihuoneesta heti, kun tieto oireista tuli. Myrkyn on aiemmin epäilty olleen teessä, jota Navalnyi joi lentoasemalla.

Venäjän johto on koko ajan kiistänyt tiedot myrkytyksestä ja vaatinut päästä tutkimaan itse saksalaisten ottamia näytteitä. Omskin sairaalassa tehdyissä kokeissa ei venäläislääkäreiden mukaan havaittu jälkiä myrkytyksestä.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Navalnyin päästyä sairaalasta Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi miehen olevan vapaa palaamaan Venäjälle milloin vain, kuten kuka tahansa Venäjän kansalainen.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.