Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevätviljojen puinnit yhä kesken, osalla alueista puinnit vasta puolivälissä

Syyskuun vaihteleva sää on keskeyttänyt kevätviljojen puinteja useaan kertaan lähes koko maassa, selviää Pro Agrian kasvutilannekatsauksesta.

Kevätviljoista on tähän mennessä puitu 60–80 prosenttia, mutta osalla alueista puinnit ovat vasta puolivälissä. Pisimmällä ovat ohran puinnit, sillä ohrasta on saatu useimmilla alueilla puitua jo yli 70 prosenttia. Ohrasato on suurimmassa osassa Suomea välttävä tai tyydyttävä, huonoksi se on arvioitu Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Kauran puinnit ovat eniten kesken Uudellamaalla sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, muualla kaurasta on puitu noin 60–80 prosenttia. Kaurasatojen puintien arvioidaan jatkuvan vielä kahdesta kolmeen viikkoon.

Kevätvehnää on saatu puitua melko samoissa määrin kuin kauraa. Satakunnassa, Pirkanmaalla, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla kevätvehnästä on puimatta vielä puolet tai yli puolet.

Puintien venyminen on vaikeuttanut syysviljojen kylvöjä ja peltojen syysmuokkauksia useimmilla alueilla. Eteläisimmässä Suomessa kylvetään vielä viimeisiä syysvehniä.

Rukiin kylvöala pienenee viime vuoteen verrattuna hieman alle kolmanneksella.

Öljykasvien puinnit pahasti kesken

Monien erikoiskasvien puinnit ovat vasta alussa. Esimerkiksi kevätrypsi- ja rapsikasvustot ovat tulleet hitaasti puintikuntoon, ja niiden sato arvioidaan huonoksi. Syysöljykasvit ovat kuitenkin taimettuneet nopeasti.

Härkäpavun puinnit ovat pisimmällä Uudellamaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueella, jossa sadosta on ehditty puida puolet tai hieman alle. Härkäpavun satonäkymät vaihtelevat heikosta tyydyttävään. Osa härkäpapukasvustoista murskattiin maahan syyskylvöjen alta.

Herneestä on puitu Etelä-Suomen ja Pohjanmaan rannikkoalueella jo pääosa, mutta Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla puinnit ovat vasta alussa. Sato arvioidaan olevan Pohjanmaalla hyvä, muualla välttävä tai tyydyttävä.

Syyskuussa on satanut useimmilla alueilla 8–10 päivänä. Sateista huolimatta viljasadon laatu on säilynyt odotettua paremmin. Tilojen väliset erot viljasadoissa ja laaduissa ovat kuitenkin tänä vuonna suuret.

Perunan sadonkorjuuta sateet ovat hidastaneet. Pohjois-Pohjanmaalla varastoperunasta on saatu nostettua jo 80 prosenttia, muualla nostot ovat edenneet yli puolenvälin. Perunasadon arvioidaan olevan tänä vuonna hyvä tai tyydyttävä.