Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi pomminpurkajaa kuoli sodanaikaisen pommin räjähdettyä Salomonsaarilla

Kaksi pomminpurkajaa on kuollut Salomonsaarilla Tyynellämerellä, kun heidän käsittelyssään ollut toisen maailmansodan aikainen pommi räjähti. Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui sunnuntaina saarten pääkaupungissa Honiarassa.

Britanniasta ja Australiasta kotoisen olleet purkajat kuolivat sairaalassa. Norjalaistaustainen hyväntekeväisyysjärjestö NPA on vahvistanut kahden sen työntekijän kuolleen. NPA kokoaa Salomonsaarilla tietokantaa sodanaikaisista räjähtämättömistä ammuksista. Se on keskeyttänyt toimintansa saarilla tutkinnan ajaksi.

Oseaniassa sijaitsevilla saarilla käytiin toisessa maailmansodassa kiivaita taisteluita liittoutuneiden ja Japanin välillä. Sodan päätyttyä molemmat osapuolet jättivät jälkeensä suuret määrät taisteluvälineitä, esimerkiksi kranaatteja ja maamiinoja.

NPA:n mukaan Salomonsaarilla on yhä runsaasti räjähtämättömiä sotatarvikkeita. Räjähdysvaaran lisäksi ne muodostavat ympäristöriskin, kun 75 vuotta vanhat ammukset alkavat hajotessaan vuotaa vahingollisia kemikaaleja.

– Sodasta jääneet ammukset tappavat ja vahingoittavat vakavasti paikallisia ihmisiä yhä. Niitä käytetään myös kalastuksessa tuhoavalla tavalla, järjestö sanoo.

Ammuksia löytyy esimerkiksi rakennustyömailta, koralliriutoilta, maatiloilta, metsistä ja kotien puutarhoista.