Ulostepuukolla leikkaa huonosti ja heliumia saanut alligaattori ääntelee kimeästi

Harvardin yliopiston myöntämät vuotuiset epätodennäköisen tutkimuksen Ig Nobel -palkinnot eli niin sanotut huumori-Nobelit on jälleen jaettu. Tänä vuonna kunniaa keräsivät muu muassa jäätynyt ulostepuukko, heliumin antaminen alligaattorille ja narsistien paikantaminen kulmakarvojen muodon perusteella.

Fysiikan Nobelin sai matotutkimus, jossa kastemadot altistettiin korkeille äänille. Tämän jälkeen tutkijat huomasivat, että madot värisevät samalla tavalla kuin vesi, mikä johtuu siitä, että niissä on runsaasti vettä.

Taloustieteen palkinnon sai ansiokas tutkimus kielisuudelmista. Tutkijoiden mukaan nuoleskelua harrastavat innokkaimmin sellaiset pariskunnat, joiden tuloerot ovat suurimmat.

Ulostepuukko taas toi palkinnon materiaalitieteiden luokassa. Siinä tutkijat havaitsivat, ettei jäätyneestä ulosteesta tehdyllä puukolla pysty leikkaamaan oikein mitään.

Kelloa soittamaan ja menoksi

Kuten normi-Nobeleissakin, jaettiin huumori-Nobeleissakin myös rauhanpalkinto. Sen saivat Intian ja Pakistanin hallitukset, jotka ovat panneet diplomaattinsa soittelemaan toistensa ovikelloja keskellä yötä niin, että rimputtelija poistuu paikalta ennen kuin kukaan ehtii ovelle.

Alligaattorin heliumannos puolestaan liittyi parittelumenojen tutkimiseen, ja toi akustiikan palkinnon. Helium sai alligaattorin ääntelemään kimeämmin.

Johtamisen palkinto meni viidelle kiinalaiselle palkkamurhaajalle, jotka vuoron perään delegoivat saamansa tappotehtävän aina seuraavalle, eikä kukaan lopulta tehnyt murhaa.

Narsistien tunnistaminen kulmakarvojen muodosta taas toi psykologian Nobelin.

Palkintoja on jaettu Harvardissa jo liki kolme vuosikymmentä. Palkintokannun lisäksi voittajat saavat myös rahaa: peräti kymmenen biljoonaa Zimbabwen dollaria. Kovin suuria ostoksia palkinnolla ei silti voi tehdä, koska valtoimenaan laukkaavan inflaation vuoksi summa on liki arvoton.

Vaikka tutkimukset ovat hauskoja, huumori-Nobelien tarkoitus ei ole pilkata, vaan saada ihmiset ajattelemaan asioita uusista tuoreista näkökulmista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka