Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OECD: Maailmantalouden takapakki jää pelättyä pienemmäksi

Maailmanlaajuinen talouden taantuma jää pienemmäksi kuin ennustettiin, mikä johtuu maiden elvytystoimista, toteaa teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD. Toisaalta myös ensi vuoden kasvu jää aiempia ennusteita pienemmäksi.

OECD arvioi nyt, että tänä vuonna maailmantalous supistuu 4,5 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna 5 prosenttia. Elvytykseen pumpatut miljardit auttoivat väistämään vielä pahemmat seuraamukset.

– Ilman ripeitä ja tehokkaita tukitoimia, joilla pehmennettiin kotitalouksien ja yrityksien tuloihin kohdistuvaa shokkia, olisi tuotannon ja työllisyyden supistuminen ollut selvästi suurempi, OECD sanoo.

Kesäkuun ennusteessaan OECD arvioi tämän vuoden supistumisen olevan 6 prosenttia ja ensi vuoden kasvun 5,2 prosenttia.

– Koronarajoitusten keventämistä seuranneen elpymisen jälkeen näkyy merkkejä, että kasvu on kesäkuun jälkeen hidastunut, varsinkin monissa kehittyneissä maissa, OECD toteaa katsauksessaan.

Euroalueen lukemat näyttävät koko maailman ennustetta synkemmiltä. OECD ennustaa euromaiden talouden supistuvan tänä vuonna 7,9 prosenttia. Ensi vuoden kasvuksi tulisi 5,1 prosenttia.

Teollisuusmaista plussalle yltää OECD:n ennusteen mukaan tänä vuonna vain Kiina, jolle järjestö ennustaa 1,8 prosentin kasvua.

Tulevat kasvunäkymät riippuvat useista tekijöistä, kuten uusien tartunta-aaltojen ja rajoitustoimien laajuudesta, rokotteen kehityksestä ja siitä, miten raha- ja finanssipolitiikka vaikuttavat kysyntään, OECD linjaa. Jos koronavirus pääsee leviämään laajasti ja rajoitustoimet ovat tiukkoja, voi ensi vuoden kasvu jäädä 2–3 prosenttiyksikköä nyt ennustettua pienemmäksi.