Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän kaupunginhallitus eroamassa Torssosen tapauksen vuoksi – murhan yrityksestä epäilty valtuutettu ei ole suostunut eroamaan luottamustehtävistään

Jyväskylän kaupunginhallitus on eroamassa. Taustalla on murhan yrityksestä epäillyn valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Teemu Torssosen tapaus. Torssonen ei ole suostunut eroamaan luottamustehtävistään.

Kaupunginhallitus esittää, että valtuusto perustaa tilapäisen valiokunnan, joka valmistelee kaupunginhallituksen erottamisen valtuuston varsinaiseen päätöksentekoon kuntalain mukaisella tavalla. Jos valtuustossa päädytään kaupunginhallituksen erottamiseen, valtuusto nimeää myös uuden hallituksen kokoonpanon. Valtuuston on määrä käsitellä asiaa ensi maanantaina.

– Valtuustoryhmät ovat hyvin yksiselitteisesti sitä mieltä, että luottamusta Torssoseen ei voi olla. Torssoseen on oltu yhteydessä, mutta hänellä ei näillä näkymin ole valmiutta itse tehdä ratkaisua, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.).

Kuntalain mukaan rikoksesta epäilty valtuutettu voidaan erottaa luottamustehtävistään, jos häntä vastaan on nostettu syyte. Torssosta vastaan syytettä ei ole, vaan hän on nyt tutkintavankeudessa. Laki mahdollistaa kuitenkin sen, että koko luottamuselin eroaa ja sen tilalle valitaan uusi. Menettely perustuu kuntalain pykäliin 34 ja 35.

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajat, valtuustoryhmien puheenjohtajat, kaupunginhallitus ja kaupungin virkamiesjohto kokoontuivat käsittelemään Torssosen tapausta perjantai-iltana. Kaupunginhallitus otti maanantain kokouksessaan asian käsiteltäväksi kiireellisenä.

Torssosen syyllisyyteen tai syyttömyyteen ei oteta kantaa

Mäkinen korostaa, että Jyväskylän valtuusto ei ota kantaa Torssosen syyllisyyteen tai syyttömyyteen. Valtuusto arvioi hänen mukaansa kaupunginhallituksen toimintakykyä sekä sitä, nauttiiko se nykyisellä kokoonpanolla valtuuston luottamusta.

– Tämä on hyvin poikkeuksellinen ja valitettava tapaus. Olen ollut noin 20 vuotta kuntapolitiikassa, enkä ole Jyväskylässä tällaista aiemmin nähnyt, sanoo Mäkinen.

Jos Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen esityksen, nimitettävään tilapäiseen valiokuntaan tulee todennäköisesti edustaja kaikista valtuustoryhmistä. Kaupunginhallituksen jäsenet eivät voi kuulua tilapäiseen valiokuntaan jääviyssyistä. Mäkisen mukaan uusi kaupunginhallitus pyritään saamaan kokoon nopeasti.

Mäkisen mukaan ei ole sinänsä ainutlaatuista, että jokin kunnan tai kaupungin lautakunnista tai jopa kaupunginhallitus eroaa ja nimitetään uudelleen. Tällaisia tilanteita on eri kunnissa ja kaupungeissa syntynyt silloin tällöin esimerkiksi vakavan luottamuspulan vuoksi.

Toinen vangittu tunnetaan äärioikeistoaktiivina

Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina, että kaksi miestä on vangittu murhan yrityksestä epäiltyinä. Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsän Jämsänkoskella heinäkuussa.

Epäillyn murhan yrityksen uhriksi joutui perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja. Kataja on aiemmin kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.

Toinen vangittu epäilty on äärioikeistovaikuttaja Tero Ala-Tuuhonen. Hän on muun muassa Kansallismielisten liiton puheenjohtaja.