Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuuden uudet tilaukset jäivät heinäkuussa lähes 30 prosenttia vuoden takaisesta – ekonomisti: "Laskun jatkuminen ei lupaa hyvää tuleville kuukausille"

Teollisuuden uudet tilaukset laskivat heinäkuussa 28,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Lasku oli suurinta metalliteollisuudessa sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa, joiden molempien tilaukset vajosivat yli 30 prosenttia. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat noin kahdeksan prosenttia.

Tilastokeskus korostaa, että suuret kuukausivaihtelut ovat tilastossa mahdollisia, koska isot tilaukset kohdistuvat aina yhdelle kuukaudelle. Tilausmäärät ovat kuitenkin laskeneet yhtäjaksoisesti seitsemän kuukautta.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kirjoitti tuoreeltaan Twitterissä , että heinäkuun lukema on odotetun huono, mutta ei niin totaalisurkea kuin pikaisella vilkaisulla näyttää. Appelqvist viittasi erittäin vahvaan tilauskertymään viime vuonna, johon vertailua tehdään.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala puolestaan kirjoitti, että koronakriisin luoma isku levittäytyy pidemmälle tulevaisuuteen.

– Valitettavasti uusien tilauksien laskun jatkuminen ei lupaa hyvää tuleville kuukausille, Vesala kirjoitti .

Tammi-heinäkuun aikana tilaukset vähenivät 14,3 prosenttia vuoden takaisesta. Yritykset saivat heinäkuussa uusia tilauksia vuoden takaista vähemmän kaikilla tarkasteltavilla päätoimialoilla.

"Tästä mennään vientimarkkinoiden vanavedessä vähitellen ylöspäin"

Tilastokeskus julkaisi torstaiaamuna myös teollisuustuotannon määriä koskevat tilastot. Niiden mukaan heinäkuun tuotanto jäi 6,1 prosenttia vuoden takaisesta, mutta kasvoi 0,9 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Ennen heinäkuuta teollisuustuotanto oli laskussa edelliseen kuukauteen verrattuna kolmen kuukauden ajan. OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi Twitterissä tuoreeltaan heinäkuun tietojen pohjalta, että teollisuustuotannon pohja jäi taakse kesäkuussa.

– Tilaukset aika samalla tasolla kuin touko-kesäkuussa. Tästä mennään vientimarkkinoiden vanavedessä vähitellen ylöspäin, Heiskanen kirjoitti.

Vuoden takaiseen verrattuna kemianteollisuudessa tuotanto kasvoi prosentin verrattuna viime vuoden heinäkuuhun. Muilla päätoimialoilla tuotanto oli laskussa. Lasku oli voimakkainta myös vuoden takaiseen verrattuna kaivostoiminnassa ja louhinnan toimialalla.