Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irlanti menettämässä kauppakomissaarin salkun – kauppakomissaarin tehtävät siirtymässä komission latvialaiselle varapuheenjohtajalle

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittää muutoksia komission salkkujakoon. Irlanti on menettämässä kauppakomissaarin salkun ja saamassa sen tilalle finanssipalveluista, -vakaudesta ja pääomamarkkinaunionista vastaavan komissaarin.

Von der Leyen esittää, että kauppakomissaarin tehtävät kuuluisivat jatkossa komission latvialaisen varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin vastuulle.

Kauppakomissaarina toimi aiemmin Irlannin Phil Hogan, joka joutui eroamaan tehtävästä elokuun lopussa rikottuaan koronarajoituksia kotimaassaan.

Von der Leyen esittää, että Irlannin ehdokkaista uudeksi komissaariksi nousisi EU-parlamentin varapuheenjohtaja Mairead McGuinness.

Ennen lopullisia nimityksiä edessä on vielä komissaarinvalintaan kuuluvat kuulemiset EU-parlamentissa.

Hoganin eron jälkeen von der Leyen oli pyytänyt Irlannilta kahta ehdokasta ja hän haastatteli heidät eilen. Toinen ehdokas oli Euroopan investointipankin varapääjohtajana toiminut Andrew McDowel.

Vaikka Irlanti menettikin itselleen mieluisan kauppakomissaarin salkun, finanssipalvelut sisältävää salkkua voi pitää varsin merkittävänä tehtävänä komissiossa.

Koronarikkomukset kaatoivat komissaarin

Eronneen komissaarin Hoganin rikkomuksiin kuuluu muun muassa osallistuminen parlamentin golfkerhon illalliselle 19. elokuuta. Vain vuorokautta aiemmin oli ilmoitettu, että julkisille kokoontumisille asetetaan rajoituksia uusien virustartuntojen vuoksi.

Lisäksi hän oli muun muassa kiertänyt karanteenisääntöjä ja ylittänyt luvatta piirikuntien rajoja.

Hogan totesi elokuisessa tiedotteessaan, että hänen on parempi erota, koska koronasääntöjen rikkomisesta syntynyt kohu on jo nyt vaikeuttanut hänen työtään ja tekisi niin myös tulevien, tärkeiden kuukausien aikana.

Hogan kuitenkin itsepintaisesti kiisti rikkoneensa koronamääräyksiä ja kertoi pyrkineensä toimimaan hallinnon asettamien omaehtoisten säännösten mukaisesti.