Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nato vaatii Venäjää paljastamaan Novitshok-ohjelmansa – Omskin alueen päätoksikologi väittää Navalnyin terveyden voineen heiketä laihduttamisen, stressin tai väsymyksen vuoksi

Nato vaatii kansainvälistä ja puolueetonta tutkimusta venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä, sanoo sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hänen mukaansa Venäjän on myös paljastettava Novitshok-hermomyrkkyohjelmansa kemiallisten aseiden kieltojärjestölle OPCW:lle.

Saksan mukaan Navalnyi myrkytettiin samaan Novitshok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä kuin entinen kaksoisagentti Sergei Skripal pari vuotta sitten Britanniassa. Tuon tapauksen jälkeen Nato karkotti useita venäläisdiplomaatteja.

Stoltenberg ei sulkenut pois mahdollisuutta samanlaisiin toimiin myös tällä kertaa. Hän kuitenkin muistutti, että tapauksilla on eroa, koska Skripalia ja hänen tytärtään vastaan hyökättiin Naton jäsenmaan maaperällä.

– Uskomme vahvasti, että tämä on räikeä kansainvälisen oikeuden rikkomus, joka vaatii kansainvälisen vastauksen. En kuitenkaan aio spekuloida, millainen vastauksesta tulee, Stoltenberg sanoi lehdistötilaisuudessa.

Myös EU on tuominnut Navalnyin myrkyttämisen ja sanonut, etteivät uudet pakotteet Venäjää vastaan ole poissuljettu vaihtoehto. Venäjän johto taas pitää syytöksiä ja puheita pakotteista täysin perusteettomina.

Niinistö keskusteli Saksan liittopresidentin kanssa

Presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier kävivät tänään pitkän puhelinkeskustelun, kertoo presidentin kanslia.

Kanslian mukaan presidentit puhuivat yhteisistä syvistä huolenaiheistaan koskien niin Euroopan tulevaisuutta koronapandemian jälkeen kuin Valko-Venäjän ajankohtaista tilannetta.

Niinistö kertoo tiedotteessa, että he kävivät "erityisen perinpohjaisen" keskustelun Navalnyin tapauksesta ja sen vaikutuksista.

Omskin päätoksikologi etsii syitä muualta kuin myrkystä

Navalnyin terveys saattoi heiketä laihduttamisen, stressin tai väsymyksen vuoksi, väittää venäläinen toksikologi Aleksandr Sabajev. Navalnyi on tällä hetkellä hoidettavana Berliinissä Saksassa sen jälkeen, kun hän sai epäiltyjä myrkytysoireita kesken lennon elokuun loppupuolella.

Saksan ulkoministeriö kertoi aiemmin tällä viikolla, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä. Useat venäläispoliitikot ja maan hallintoa lähellä olevat mediat ovat väittäneet, että Saksa pyrkisi vain mustamaalaamaan Venäjää informaatiokampanjan avulla.

Navalnyi oli ensin hoidettavana Venäjän Siperiassa Omskin kaupungissa sen jälkeen, kun häntä kuljettanut lentokone teki hätälaskun Navalnyin sairastuttua kesken lennon. Perjantaina Omskin alueen päätoksikologi Sabajev kertoi Navalnyillä olleen vatsavaivoja ennen sairastumistaan.

– Hänellä oli erikoisruokavalio, koska hän pyrki pudottamaan painoaan. Tämän tilanteen syntymiseen on voinut ruokavalion ohella vaikuttaa liika juominen, josta emme tiedä. Se on voinut johtua myös stressistä ja väsymyksestä, Sabajev väitti.

– Ulkoiset tekijät ovat voineet laukaista äkillisen voinnin heikkenemisen – jopa aamiaisen jättäminen väliin.

Omskin tutkimuksissa ei löytynyt jälkiä myrkytyksestä

Sabajev väitti myös, että Navalnyille oli tehty omskilaissairaalassa testejä sen selvittämiseksi, myrkytettiinkö Navalnyi esimerkiksi koliiniesteraasin estäjillä. Sabajevin mukaan tutkimuksissa ei löydetty myrkytysjälkiä Navalnyin näytteistä.

– Siksi voimme sanoa, ettei potilaan kehosta löytynyt myrkyllisiä aineita, Sabajev lisäsi.

Navalnyitä hoitava berliiniläinen Charite-sairaala kertoi viime viikolla, että alustavien tutkimusten perusteella oppositiopoliitikon myrkytykseen olisi voitu käyttää koliiniesteraasin estäjiä.

AFP:n tavoittama Omskin kuvernöörin edustaja Alina Atamanenko sanoi, ettei ollut nähnyt Sabajevin haastattelua eikä hänellä ole lisätietoa asiasta.

Vuonna 2018 entinen venäläinen agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin tappaa Englannissa Novitshok-myrkyllä. Venäjä on kiistänyt olleensa vastuussa Skripalien myrkytyksestä.