Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvoimat jatkaa koronan torjuntaa: poikkeusjärjestelyitä pidetään yllä ja lievennyksissäkin otetaan takapakkia

Varuskunnissa jatketaan koronan aiheuttamia poikkeusjärjestelyitä ja osaan jo tehdyistä lievennyksistä tulee muutoksia, kerrotaan Pääesikunnasta. Esimerkiksi ulkopuolisten kontaktien minimoimiseksi läheisillä ei ole mahdollisuutta vierailla sotilaskodeissa.

Kesän rauhallisen jakson ansiosta muutamia vapaisiin ja vierailuihin liittyviä rajoituksia ehdittiin jo väljentää.

Ainakin Panssariprikaatissa Parolannummella suunniteltiin läheisten päästämistä sotilaskoteihin. Lopulta tästä kuitenkin luovuttiin terveydellisen kokonaisarvioinnin jälkeen.

Myös ilta-, yö- ja urheiluvapaiden myöntämistä tarkastellaan hieman tiukemmin. Kun vapaita aiemmin voitiin myöntää perustelluista syistä, jatkossa varusmiehellä tullee olla jokin erityinen syy.

Poikkeusjärjestelyillä torjutaan tulevia uhkia, sillä koronatilanne on jatkunut Puolustusvoimissa rauhallisena. Sairastuneita on ollut tähän mennessä yhteensä nelisenkymmentä, joista puolet varusmiehiä ja puolet henkilökuntaa.

– Kun tartunnat lähtivät kesän jälkeen nousuun, toimenpiteitä on arvioitu uudelleen. Suurin riski on ulkopuolelta tuleva altistus, summaa verkkopäätoimittaja Tiina Möttönen Pääesikunnan viestintäosastolta.

Varotoimille jatkoa vuoden loppuun

Tärkein sopeuttamistoimi eli varusmiesten palveluksen ja lomien porrastaminen jatkuu edelleen. Kaikki varusmiehet ja kouluttava henkilökunta on jaettu kolmeen ryhmään, jotka pidetään erossa toisistaan. Osastot ovat kukin vuorollaan kiinni neljä viikkoa ja sen jälkeen kaksi viikkoa vapaalla. Tosin tässä on joitakin eroja joukko-osastojen välillä.

Poikkeustoimia jatketaan näillä näkymin vuoden loppuun, mutta muutoksia tehdään tarvittaessa suuntaan tai toiseen epidemiatilanteen mukaan.

Panssariprikaatissa on varattu lisätiloja eristämiselle siltä varalta, että tautitilanne pahenisi. Hygieniaohjeiden ja suojaetäisyyksien noudattamisesta muistutetaan edelleen. Varuskuntaan ei myöskään saa tulla eikä poistua sieltä edes lieväoireisena, listaa Panssariprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Janne Hakaniemi.

Lisäksi Parolannummella on rajoitettu sotilaskoteihin pääsyä. Kaikille on kuitenkin tarjolla ainakin sotilaskotiautojen anteja.

Puolustusvoimien jyrkistä varotoimista huolimatta palveluiden keskeytyksiä ei ole tullut normaalia enempää vaan pikemminkin päinvastoin, sanoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen.

– Palvelusmotivaatio ei ole huonontunut. Vaikka poikkeustoimet ovat olleet raskaita, varusmiehet ja omaiset ovat ymmärtäneet niiden tarpeen.

Ruokailuun lupaillaan parannuksia

Varusmiesten ruokajärjestelyt ovat herättäneet keskustelua. Viruksen torjuntaan on kuulunut maastoruokailun lisääminen. Varusmiehet ovat voineet joutua syömään jopa viikkokausia pakista ulkosalla. Varusmiesliitto on ollut huolissaan ruuan riittävyydestä ja yksipuolisuudesta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi hiljattain, että maastoruokailun ohjeistusta aiotaan tarkentaa.

Myös Parolannummella koulutusosastot ovat ruokailleet vuorojaksoin ulkona tai ruokalassa. Pakkiruokailuvuorossa olevat syövät aamiaisesta lähtien kaikki päivän ateriansa maasto-olosuhteissa.

Esikuntapäällikön mukaan ruokailusta tullut palaute otetaan vakavasti. Panssariprikaati aikoo yhdessä ruokahuollosta vastaavan Leijona Cateringin kanssa tarkastella uudestaan toimintamalleja. Tavoite on, että säiden kylmetessä voitaisiin ratkaista tila- sekä puhdistusongelmat ja järjestää mahdollisimman monelle tilaisuus ruokailla varuskuntaravintolassa. Tässä otetaan huomioon koronatilanteen kehittyminen.