Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisista syytetyt ruotsalaisveljekset kiistävät syytteet murhan yrityksistä – syyttäjä vaatii 13 vuoden vankeutta

Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisista syytetyt ruotsalaisveljekset kiistävät kaikki heitä vastaan nostetut syytteet murhan yrityksistä. Puolustuksen mukaan miesten tarkoituksena ei ollut yrittää tappaa poliiseja.

Veljekset kuitenkin myöntävät muun muassa törkeän ryöstön sekä syytteet, jotka koskevat sivullisille takaa-ajon aikana aiheutunutta vaaraa.

Jutun käsittely alkoi tänään valmisteluistunnolla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. 26- ja 31-vuotiaat veljekset eivät itse osallistu valmisteluistuntoon. He astuvat oikeuden eteen ensimmäisen kerran ensi viikolla, kun pääkäsittely alkaa. Kirjallisissa vastauksissaan veljekset ovat kuitenkin jo ilmoittaneet, etteivät halua tulla kuulluksi asiassa.

Syytteissä on kyse viime vuoden elokuun tapahtumista. Miesten syytetään ampuneen kohti poliiseja Porvoossa ja takaa-ajon aikana Pirkanmaalla.

Kolmentoista murhan yrityksen lisäksi heitä syytetään törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjä vaatii veljeksille 13 vuoden vankeusrangaistusta, joka määrättäisiin yhdistelmärangaistuksena eli vankeutena ja sitä seuraavana vuoden mittaisena valvonta-aikana. Sen takia syyttäjä pyytää myös veljesten määräämistä mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon, joka on ehtona yhdistelmärangaistuksen määräämiselle. Vastauksissaan käräjäoikeudelle veljekset vastustavat tutkimusta ja yhdistelmärangaistusta.

Yrittivät ostaa konekiväärejä netistä

Keskusrikospoliisi (KRP) on aiemmin kertonut, ettei teoille löytynyt esitutkinnassa selkeää motiivia. Syyttäjän haastehakemus viittaa kuitenkin siihen, että taustalla oli tarve saada aseita. Syytteiden mukaan veljekset veivät Porvoon ampumisten yhteydessä toisen poliisin virka-aseen ja raskaan suojaliivin sekä yrittivät saada poliisiautossa olleita tukiaseita.

Lisäksi miehet olivat syyttäjän mukaan jo ennen Porvoon ja Pirkanmaan tapahtumia yrittäneet ostaa netistä aseita, muun muassa kaksi AK47-rynnäkkökivääriä, kaksi täysautomaattista Glock-pistoolia täydennetyllä lippaalla sekä neljä revolveria.

Kun veljekset saatiin kiinni Pirkanmaalla rajun takaa-ajon jälkeen, heidän hallustaan löytyi muun muassa taittoveitsiä, kaasusumuttimia, veitsiä, käsirautojen muotoon sidottua nippusiteitä, ilmastointiteippiä ja naamioitumiseen soveltuvia huppuja, syytteissä luetellaan.

Olivat tutkineet hiekkakuoppaa ja poliisin yhteystietoja

Syytteiden mukaan tapahtumaketju alkoi jo ennen kuin ensimmäisen ampumisen uhreiksi joutuneet poliisit hälytettiin Porvoon Koneistajantielle aamuyöllä 25. elokuuta.

Syyttäjän mukaan veljekset soittivat jo lauantain puolella hätäkeskukseen ja ilmoittivat joukkotappelusta Piirlahdessa sijaitsevalla hiekkakuopalla. Poliisipartio meni paikalle, mutta he eivät löytäneet oikeaa paikkaa tai nähneet merkkejä joukkotappelusta.

Syyttäjän mukaan veljeksien tarkoituksena oli jo tuolloin viedä poliiseilta aseet ja muuta poliisin materiaalia. Valmistellakseen tekoaan he olivat aiemmin samalla viikolla käyneet tutkimassa hiekkakuoppaa sekä selvittäneet Suomen ja erityisesti Porvoon poliisin yhteystietoja, syytteissä kerrotaan.

Osoittivat aseella päähän ja uhkasivat tappaa

Kun ensimmäinen hätäkeskussoitto ei tuottanut haluttua tulosta, syyttäjän mukaan veljekset soittivat parin tunnin kuluttua uudestaan hätäkeskukseen uuden tarinan kanssa. Tällä kertaa soittaja sanoi, että joku oli murtautunut teollisuusalueella olevaan rakennukseen ja että heillä oli tekijä kiinni. Syyttäjän mukaan tarkoituksena oli varmistaa, että tällä kertaa poliisi tulisi varmasti kiireellisesti paikalle.

Kun toinen partio saapui paikalle, veljekset syytteiden mukaan ottivat kiinni toisesta poliisimiehestä, osoittivat tätä aseella päähän ja pitivät tätä kilpenä edessään. Toinen poliiseista haki suojaa läheisistä puskista ja komensi veljeksiä useaan kertaan luopumaan aseitaan.

Syyttäjän mukaan syytetyt eivät totelleet, vaan uhkasivat tappaa poliisimiehen. Uhkauksiaan he tehostivat pitämällä asetta vuoroin poliisimiehen ohimolla ja niskassa, syytteissä sanotaan.

Samassa tilanteessa toinen veljeksistä syyttäjän mukaan myös ampui kolme kertaa toista poliisia kohti. Yksi laukauksista osui poliisia käteen.

Veljekset yrittivät saada poliisiautosta tukiaseita uhkaamalla kiinnipitämäänsä poliisimiestä. Kun syytetyt etsivät tukiaseiden säilytyspaikkaa autosta, poliisimies onnistui pakenemaan, jolloin molemmat syytetyt ampuivat häntä kohti. Yksi laukauksista osui poliisimiestä selkään ja toinen kylkeen.

Takaa-ajo vaaransi myös sivullisia

Koneistajantieltä veljekset lähtivät pakoon kohti Tamperetta, mistä poliisi paikansi heidät sunnuntai-iltana. Ensimmäisen kerran heitä yritettiin pysäyttää Tampereen Rantatunnelin läheisyydessä iltakahdeksan jälkeen.

Miehet kiihdyttivät Volvollaan tunneliin ja ampuivat syyttäjän mukaan poliisia kohti viisi laukausta, joista kolme osui partioauton keulaan. Rantatunnelin tapahtumista veljeksiä vastaan on nostettu kahdeksan syytettä murhan yrityksestä, jotka liittyvät heidän toimintaansa poliiseja vastaan. Kahdeksan syytettä koskee vaaran aiheuttamista sivullisille ihmisille.

Seuraavan kerran veljekset tavattiin Hämeenkyrössä. Poliisi levitti tielle piikkimaton, mutta syytetyt onnistuivat kiertämään sen. Hämeenkyrössä poliisipartio yritti vielä pysäyttää veljesten auton törmäämällä sen takaosaan. Tällöin veljekset ampuivat syyttäjän mukaan taas poliiseja kohti. Yksi laukauksista osui Volvon kattoon ja toinen partioauton sivupeiliin.

Veljekset saatiin kiinni vasta Ikaalisissa. He ajoivat poliisin piikkimattoon osuen samalla partioautoon. He jatkoivat vielä matkaa, mutta pysähtyivät muutaman sadan metrin jälkeen ja tulivat ulos autosta.

Veljekset ovat Ruotsin kansalaisia, ja toisella heistä on lisäksi Suomen kansalaisuus. KRP:n mukaan miehet olivat saapuneet Suomeen viime vuoden huhtikuussa. Lukuun ottamatta lyhyttä Ruotsin-vierailua toukokuussa he olivat oleskelleet Suomessa yhtäjaksoisesti kiinniottoonsa saakka.

Korjattu klo 15.32: Korjattu virhe 1. väliotsikosta, po. rynnäkkökiväärejä, ei konekiväärejä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka