Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tangokuningattaresta Klamydiaan – Vain elämää tuo jälleen uuden kattauksen kotimaisia artisteja ruutuihin

Suursuosion saanut musiikki- ja viihdesarja Vain elämää palaa televisioruutuihin lokakuussa. Tänä vuonna sarjassa on mukana pitkän linjan suomalaisartisteja, jotka edustavat laajalti eri musiikkigenrejä aina punkista iskelmään.

Uuden kauden tähdistä uransa jo 1980-luvulla aloittaneet ovat iskelmälaulaja Ressu Redford, tangokuningatar Arja Koriseva sekä punk-yhtye Klamydian solisti Vesku Jokinen.

Maanantaina Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Redford kertoi odottaneensa monta vuotta pääsyä sarjaan mukaan, kun taas Jokinen ei olisi ikinä uskonut näkevänsä itseään Vain elämää -pöydässä.

– Aivan järkyttävän hyvä kokemus, Jokinen kommentoi medialle tunnelmiaan kuvausten jälkeen.

Arja Koriseva kertoo STT:lle, että myös hän oli odottanut kutsua sarjaan.

– Mä ajattelin, etteivätkö mun meriitit vieläkään riitä. 30 vuotta mä oon tätä tehnyt ja aika paljon levyttänyt. Kiva kun tuli nyt, koska tää tuli nyt ihanaan porukkaan, Koriseva kertoo iloisena.

2000-luvun suosittuja nimiä ohjelmassa edustavat pop-laulajat Jannika B ja Reino Nordin sekä ryhmän huumorimiehen roolin saanut hip hop -artisti Stig. Raskaampaa rock-musiikkia ohjelmaan tuo Herra Ylppö, joka myös kuvasi uuden kauden tunnusvideon. Laajan kauttauksen rapista iskelmään ja hip hopiin tuo myös säveltäjänä ja sanoittajana musiikkia tehnyt Mariska.

Sarja kuvattiin katsojille jo tutuksi tulleessa Hirvensalmen Satulinnassa elokuun alussa. Artistien ruokailutila on kuitenkin tänä vuonna uusi, ja luvassa on isompi esiintymislava.

Vuodesta 2012 asti esitetyn ohjelman 11. tuotantokausi alkaa Nelosella 2. lokakuuta. Tänä vuonna sarja esitetään pitkän kaavan kautta: ensimmäisessä jaksossa saavutaan Satulinnaan, ja vasta seuraavalla viikolla päästään kuulemaan musiikkiesityksiä Ressu Redfordin päivässä. Ohjelmaa esitetään loppuvuoteen asti yllätysbiisi-, hyväntekeväisyys- sekä joulujaksojen kera.

"Vieläkö tätä tehdään ja keitä sinne on enää"

Radion hittilistoilla viime vuosina soinut Reino Nordin kertoo lähteneensä ilolla mukaan ohjelmaan, jonne oli jo aiemmin ilmoittanut olevansa kiinnostunut osallistumisesta.

– Tällä kaudella oli vähän sellaista ristipainetta, että vieläkö tätä tehdään ja keitä sinne muka on enää. Mutta sitten kun näki sen remmin, keitä sinne on tulossa, niin totta kai mennään. Oon tässä muutamia vuosia haaveillut, että tää ois makee paikka käydä näyttämässä sitä omaa stooria ja tutustumassa muiden stooreihin. Tässä formaatissa on hienoa sen musiikin lisäksi se elämä, Nordin sanoo STT:lle.

Näyttelijänäkin tunnetuksi tulleen Nordinin läpimurto musiikin saralla on tapahtunut vasta viime vuosien aikana. Musiikkia hän on kuitenkin tehnyt jo yli 20 vuotta, ja ensimmäinen levy julkaistiin vuonna 2008.

– Oli jännitystä positiivisella tavalla, että mitä sieltä vanhemmasta tavarasta kaivetaan. Oli isoja yllätyksiäkin. Ylpön versio mun biisistä oli sellainen kierrepallo, että en ois uskonut. Mutta mitä voi tuommoiselta nahkatakkiselta syvän veden taiteilijalta odottaa, Nordin nauraa.

Nordinin mukaan tuotantokaudella näkyy ja kuuluu musiikkityylien laaja kauttaus.

– Nyt tulee Stigin versio ja nyt tulee Klamydiaa. Se oli tosi makeeta. Joka päivä oli ihanaa se värien moninaisuus.

Sekä Nordinin että Korisevan mielestä tunnelma artistien kesken oli alusta asti hyvin välitön ja lämmin. Tälläkin kaudella on luvassa suurien kappaleiden lisäksi suuria aiheita ja tunteita.

– Se oli hyvin hedelmällistä ja mielenkiintoista, että tuntemattomien ihmisten kanssa istut yhtäkkiä kahdeksan päivää samassa pöydässä seitsemän tuntia päivässä, keskustellen milloin mistäkin aiheesta pitkään, hartaasti ja rönsyilevästi. Eihän sellaista normaalielämässä tapahdu, Koriseva kertoo.

Koriseva kertoo ymmärtäneensä kuvausten jälkeen, miksi monille katsojille itkuohjelmana näyttäytyvä sarja herkistää.

– Jokaisella on omaa elettyä elämää, on hetkiä ja tilanteita, jotka on kasvattanut enemmän ja missä on katsonut totuutta silmiin ja mikä on pysäyttänyt. Kun niistä puhutaan pitkään ja tulee biisi, mikä on tunteikas, niin ei se mikään ihme ole, että kyynel tulee silmään.

Iskelmätähdestä kuoriutui Leonard Cohen

Useat tämän vuoden artisteista astuvat jälleen mukavuusalueensa ulkopuolelle. Arja Koriseva kertoo, ettei tehnyt yhdestäkään kappaleesta suoraan omanlaistaan iskelmäversiota, vaan sen sijaan lähestyi niitä alkuperäisen esittäjän genrellä. Ressu Redford sanookin ohjelman trailerissa, että Vain elämää kuorii esiin uuden Arja Korisevan.

– Mä oon halunnut mennä lähemmäs vaikka Reinon tyyliä ja heittäytyä siihen maailmaan, ja sitä kautta mä kuulostan vähän erilaiselta, Koriseva avaa STT:lle.

– Mä en missään nimessä pyllistä mihinkään, enkä oo ikinä, mähän oon saanut tehdä monenlaisia asioita ja olla monessa mukana. Ne ovat kaikki rikastuttaneet omaa tekemistä. Kaikki laulut, mitä tässä teen, voin ottaa omaan ohjelmistoon, Koriseva jatkaa.

Erilaisten musiikkityylien lisäksi Koriseva käyttää versioimissaan kappaleissa aiempaa enemmän matalaa äänirekisteriä. Laulaja vähensi myös iskelmään ominaisen vibraton käyttöä äänessään.

– Niin kuin Ylppö sanoi, että Leonard Cohen tai Johnny Cash, vähän sen tyyppistä, Koriseva lisää.

Iskelmätähti kertoo, että oli joukon ainoa, joka ei ole lauluntekijä. Ohjelman kuvauksissa hän saikin kollegoiltaan kannustusta tarttua pitkäaikaiseen haaveeseensa.

– Se on ollut mulla haaveissa ja toiveissa niin pitkään, että kirjoittaisin biisintekstejä. Nyt he ovat sitä mieltä, että mun täytyy ehdottomasti, koska mä puhun paljon tunteista ja heitän ilmoille ajatuksia, mutten ole koskaan kirjoittanut niitä paperille. Nyt he ovat sitä mieltä, että mun pitää tehdä niin, ja he ovat valmiita auttamaan minua, Koriseva kertoo.

---

Nelonen kuuluu Sanoma-konserniin, joka on STT:n suurin omistaja.