Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluehallintovirastot: Yli 50 ihmisen tapahtumia velvoitetaan huolehtimaan osallistujien turvallisuudesta – STM:n uusi ohjauskirje ei aiheuta muutoksia

Osallistujien turvallisuus velvoitetaan ottamaan huomioon yli 50 hengen yleisötapahtumissa syyskuussa, kun vielä elokuussa velvoittavuus koski yli 500 hengen tapahtumia. Asiasta kertovat aluehallintovirastot (avit).

Näin ollen avit pitävät voimassa maanantaina tehdyt päätökset yleisötapahtumien osallistujamääristä. Yli 50 hengen yleisötapahtumia voidaan järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa syyskuussa, jos tapahtuman järjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Turvallisuus varmistetaan tapahtumissa noudattamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjeistusta turvaväleistä ja hygieniajärjestelyistä.

Ohjeistuksen mukaan 1–2 metrin turvavälit on pystyttävä pitämään koko tilaisuuden ajan eikä tiiviitä jonoja saa päästää syntymään. Järjestäjän tulee ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien pesemiseen.

Tapahtumien enimmäisosallistujamäärää ei ole rajoitettu, ja kaiken kokoisia tapahtumia voi edelleen järjestää turvallisuusohjeistukset huomioiden, tiedotteessa kerrotaan.

Aluehallintoviraston viestinnästä kerrotaan, että linjaukset koskevat julkisia ja kaupallisia tapahtumia. Näihin eivät lukeudu esimerkiksi perhejuhlat.

Korjattu STM:n ohjauskirje ei aiheuta muutoksia

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) uusi ohjauskirje ei aiheuta muutoksia aluehallintovirastojen maanantaisiin päätöksiin.

STM tiedotti maanantaina alkuperäisessä ohjauskirjeessä olleesta kirjoitusvirheestä ja lähetti aveille uuden ohjauskirjeen samana päivänä. Alkuperäisessä ohjauskirjeessä STM ohjeisti syyskuun kokoontumisrajoituksen olevan 50 ihmistä, eli tarkoitetusta 500 ihmisen rajoituksesta oli puuttunut nolla.

Aluehallintovirastojen asiantuntijat käsittelivät eilen syyskuuta koskevia päätöksiä STM:n korjauksen takia.

Aluehallintovirastojen mukaan maanantaina ilmoitettuja päätöksiä ei ole aihetta muuttaa, sillä Suomen epidemiologinen tilanne on kehittynyt epäsuotuisaan suuntaan. Rajoitukset ovat välttämättömiä kaikkien aluehallintovirastojen toimialueella, koska tapahtumiin osallistutaan eri paikkakunnilla, jolloin mahdolliset altistuneet voivat viedä infektiota laajalle alueelle.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö pettyi linjaukseen

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa ilmaisee avoimen pettymyksensä avien linjaan. Järjestön mukaan koronavirus ei ole levinnyt yleisötilaisuuksissa, eikä tiukemmalle linjalle ole päteviä perusteita.

– Vaikka yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ovatkin sallittuja tietyin edellytyksin, aluehallintovirastojen päätös on viesti siitä, ettei tilaisuuksia, isoja eikä pieniä, tule järjestää. Aluehallintovirastojen päätös syventää kokous-, kongressi- ja messuyritysten ja niiden työntekijöiden ahdinkoa entisestään, MaRa toteaa tiedotteessa.