Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Berliiniläissairaala sanoo testitulosten viittaavan siihen, että Navalnyi myrkytettiin – Merkel vaatii syyllisiä vastuuseen

Venäläistä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita Berliinissä hoitavan sairaalan mukaan tutkimustulokset viittaavat siihen, että Navalnyi myrkytettiin.

Kliiniset löydökset viittaavat koliiniesteraasin estäjiin kuuluvan aineen aiheuttamaan myrkytykseen, kertoi berliiniläinen Chariten yliopistollinen sairaala maanantaina. Tarkkaa ainetta ei vielä tiedetä ja tutkimuksia jatketaan, sairaala kertoi Twitterissä .

Koliiniesteraasi on keskushermoston toiminnalle keskeinen aine. Koliiniesteraasin estäjiä käytetään muun muassa Alzheimerin taudin hoidossa.

Sairaalan mukaan seuraukset Navalnyin terveydelle ovat edelleen epävarmat eikä pitkäaikaisvaikutuksia erityisesti hermoston alueella voida sulkea pois.

Navalnyin epäillään joutuneen myrkytetyksi torstaina Venäjän Siperiassa sijaitsevassa Tomskin kaupungissa. Hän lähti kaupungista lentokoneella, joka joutui tekemään hätälaskun Omskin kaupunkiin, kun Navalnyi alkoi voida koneessa erittäin pahoin. Navalnyi vietiin ensin Omskin sairaalaan ja varhain lauantaiaamuna hänet lennätettiin ambulanssilennolla Berliiniin.

Navalnyi on keinotekoisessa koomassa. Hänen tilansa on berliiniläissairaalan mukaan vakava, mutta hänellä ei ole akuuttia hengenvaaraa.

Merkel: Syylliset saatava vastuuseen

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja ulkoministeri Heiko Maas vaativat yhteisessä lausunnossaan Venäjän viranomaisilta välitöntä ja läpinäkyvää tutkintaa tapauksesta.

– Syylliset on tunnistettava ja saatettava vastuuseen, Merkel ja Maas vaativat.

Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh kommentoi Twitterissä , että Navalnyin myrkytys "ei ole enää hypoteesi, vaan tosiasia".

Jo aiemmin maanantaina liittokansleri Angela Merkelin hallinnon tiedottaja Steffen Seibert sanoi tiedotustilaisuudessa, että Navalnyi on melko todennäköisesti myrkytetty.

– Epäilys on, että joku myrkytti herra Navalnyin, Seibert sanoi.

Tiedottajan mukaan myrkytysepäilyyn suhtaudutaan vakavasti, sillä Venäjän lähihistoriasta löytyy vastaavankaltaisia esimerkkejä.

Esimerkiksi toissa vuonna Britanniassa Salisburyssa Venäjän entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär myrkytettiin hermomyrkyllä. Venäjää on syytetty tapahtumasta.

Venäläislääkärit eivät löytäneet myrkkyä

Omskissa Navalnyia hoitaneiden lääkäreiden mukaan oppositiojohtajan virtsasta löydettiin kahvi- ja alkoholijäämiä, mutta ei myrkkyjä. Myös Navalnyin veri oli lääkärin mukaan puhdas myrkyistä.

– Verinäytteistä ei löytynyt mitään. Jos olisimme löytäneet merkkejä myrkystä, olisimme saaneet vahvistuksen jostain, ja jatko olisi ollut helpompaa, sanoi puolestaan sairaalan apulaisjohtaja Anatoli Kalinitshenko.

Lääkärit kiistävät, että Navalnyin hoitoon tai diagnooseihin olisi yritetty puuttua.

– Hoitoon ei puututtu millään tavalla, eikä siihen olisi voinut puuttuakaan. Emme sopineet kenenkään kanssa mitään diagnoosista. Sen paremmin lääkärit kuin mitkään muutkaan tahot eivät painostaneet meitä, luetteli Omskin sairaalan johtava lääkäri Aleksander Murakovski.

Lääkärien mukaan ilman heidän ponnistelujaan oppositiojohtaja olisi kuollut.

– Me pelastimme hänen henkensä. Saimme hänet vakautettua. Ensimmäisen puolentoista päivän aikana taistelimme joka hetki hänen henkensä puolesta, Kalinitshenko sanoi.