Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omskin sairaalan lääkäri antaa luvan siirtää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin hoidettavaksi Saksaan

Omskin sairaalan lääkäri antaa luvan siirtää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin hoidettavaksi Saksaan.

Tukijoidensa mukaan Navalnyi myrkytettiin, mutta häntä hoitavan omskilaisen sairaalan mukaan veri- ja virtsakokeissa ei ole löydetty mitään jälkiä myrkystä.

Sairaalan johtava lääkäri Aleksandr Murahovski kertoi lehdistötilaisuudessa, että Navalnyin verensokeri saattoi romahtaa lennolla ja tämä johtaa tajunnan menettämiseen. Selitys kuulostaa oudolta, sillä lentokoneessa otetulla silminnäkijävideolla Navalnyi huutaa tuskissaan.

Aluksi venäläislääkärit eivät antaneet lupaa siirtää Navalnyia Saksaan. Syyksi kiellolle Murahovski mainitsi aineenvaihduntahäiriön, joka saattaa entisestään paheta lentomatkalla. Varsinaista syytä sille, miksi Navalnyi on jo toista päivää koomassa ja hengityskoneessa, Murahovski ei kertonut.

Illansuussa heräsi toiveita, että Navalnyin tilasta saataisiin myös toinen arvio, kun ambulanssikoneella Saksasta saapuneet lääkärit päästettiin tutkimaan potilasta sairaalaan. Heidän ei kuitenkaan sallittu puhua Navalnyin omaisten ja tukijoiden kanssa, vaan heidät kiidätettiin käynnin jälkeen pois sairaalasta.

Navalnyin edustajan Kira Jarmyshin mukaan venäläislääkärit kertoivat päättäneensä yhdessä saksalaisten kanssa, ettei Navalnyia voi siirtää. Jarmyshin mukaan tämä oli kuitenkin vale ja saksalaiset olisivat halunneet aloittaa Navalnyin siirtämisen Berliiniin.

Saksa ollut yhteydessä Venäjään

Navalnyin avustajan Leonid Volkovin mukaan Omskin sairaalassa kuhisi perjantaina viranomaisia, jotka vaikuttivat yrittävän salailla jotain.

– Harmaapukuiset miehet ovat kirjaimellisesti syrjäyttänet valkopukuisen lääkintähenkilökunnan näiden toimistoista, Volkov kertoi.

Navalnyin tukijoukot vetosivat perjantaina voimakkaasti sen puolesta, että Navalnyin siirto hoitoon Saksaan sallittaisiin. Vaimo Julija osoitti vetoomuksen suoraan Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Myös Saksan ulkoministeriö kertoi olleensa yhteydessä venäläisviranomaisiin tilanteen ratkaisemiseksi. Navalnyin lähipiirin mukaan siirtoluvan viivyttäminen johtuu todellisuudessa halusta evätä Navalnyilta kunnon hoito ja tavoitteesta häivyttää merkit myrkytyksestä hänen kehostaan.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kuitenkin vakuutti, että siirron kieltäminen johtuu yksinomaan lääketieteellisistä syistä.

"Omskiin on vaarallista jäädä"

Navalnyin tukijoiden mukaan tämä sai myrkkyä Tomskissa torstaina aamulla juomassaan teessä.

– On kuolettavan vaarallista jäädä Omskin sairaalaan, missä ei ole laitteita tai saa diagnoosia. Siirtokielto on yritys tappaa hänet. Sen takana ovat lääkärit ja petolliset viranomaiset, jotka siirron kielsivät, Navalnyin edustaja Jarmysh kertoi aiemmin.

Oppositiojohtaja on ollut tarkoitus viedä Berliiniin Charite-sairaalaan hoidettavaksi.

Lentoa järjestäneen Cinema For Peace Foundation -järjestön johtaja Jaka Bizilj kertoi Bildille, että järjestö on saanut Venäjällä tarvittavat asiakirjat.

Järjestö junaili pari vuotta sitten myrkytyksen uhriksi joutuneen venäläisen Pussy Riot -ryhmän jäsenen Pjotr Verzilovin evakuoinnin hoitoon Saksaan. Häntä hoidettiin samassa Charite-sairaalassa Berliinissä.

Saksalaisjärjestö: Navalnyi voitaisiin siirtää Saksaan

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on tarpeeksi hyvässä kunnossa siirrettäväksi hoitoon Saksaan, sanoo siirtoa puuhaava saksalainen kansalaisjärjestö. Saksalaiset lääkärit kävivät tänään Omskissa sairaalassa, jossa koomassa ja hengityskoneessa olevaa Navalnyia hoidetaan.

Sairaalan venäläiset lääkärit sanoivat aiemmin, ettei Navalnyin tila salli siirtolentoa Berliiniin. Saksalaislääkärit haluaisivat kuitenkin toteuttaa siirron, järjestöstä kerrottiin. Saksasta tullut ambulanssikone on jo valmiina Omskissa.

Presidentti Niinistö keskusteli Vladimir Putinin kanssa

Presidentti Sauli Niinistö kävi perjantaina pitkän keskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kertoo presidentin kanslia.

– Keskustelimme mahdollisuuksista Valko-Venäjän jännitteisen tilanteen selvittämiseksi. Esillä oli myös Aleksei Navalnyin tapaus ja kysymys hänen terveydenhoitonsa järjestämisestä, Niinistö sanoo Twitterissä .

Aiemmin tänään presidentin kanslia kertoi, että Niinistö keskusteli puhelimitse Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Kanslian tiedotteen mukaan keskustelussa käsiteltiin seikkaperäisesti sekä Valko-Venäjällä vallitsevaa tilannetta että Navalnyin tapausta.

Niinistö sanoi keskiviikkona Ylen haastattelussa seuraavansa Valko-Venäjän tilannetta huolestuneena. Suomi tukee EU:n kohdennettujen henkilöpakotteiden asettamista Valko-Venäjällä.