Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukashenko sanoo Valko-Venäjän kriisin ratkeavan lähipäivinä

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko sanoo, että maan kriisitilanne ratkaistaan lähipäivinä.

Presidentti puhui työläisille Dzerzinskin alueella perjantaina ja vakuutti yleisölleen, että protesteista ei pidä olla huolissaan.

– Tämä on minun ongelmani, joka minun tulee ratkaista. Ja sitä ollaankin ratkaisemassa. Uskokaa minua, kun sanon, että ongelma ratkaistaan lähipäivinä, Lukashenko sanoi.

Lukeshenko väitti myös, että mielenosoittajille maksetaan protestoinnista ja syytti samalla Yhdysvaltoja mielenilmausten järjestämisestä. Hänen mukaansa Yhdysvallat pyrkii muodostamaan Valko-Venäjästä jälleen yhden puskurimaan lisää Venäjän viereen. Muita puskurimaita ovat Baltian maat sekä Ukraina.

Lukashenko antoi myös ymmärtää, ettei hänellä ole aikomustakaan käydä keskusteluja opposition kanssa.

Tihanovskaja: Lukashenkon johtajuutta ei enää hyväksytä

Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokkaan Svetlana Tihanovskajan mukaan valkovenäläiset eivät tule koskaan enää hyväksymään presidentti Lukashenkon johtajuutta.

– Presidentille pitäisi olla jo käynyt selväksi, että muutokselle on tarvetta. Toivon, että terve järki voittaa, ihmisiä kuunnellaan ja uudet vaalit pidetään, Tihanovskaja sanoi Liettuassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kun Tihanovskajalta kysyttiin Venäjän tuesta Valko-Venäjälle, hän sanoi toivovansa, että kaikki maat kunnioittaisivat Valko-Venäjän itsemääräämisoikeutta.

– Emme halua enää elää pelossa ja vääryydessä, Tihanovskaja sanoi ja kehotti Valko-Venäjän lakkoilevia työläisiä olemaan yhteistyössä opposition perustaman neuvoston kanssa.

Tihanovskaja kieltäytyi vastaamasta tarkkoihin, omaa turvallisuuttaan koskeviin kysymyksiin tai uteluihin siitä, miksi hän pakeni Liettuaan presidentinvaalien jälkeen. Liettuan viranomaisten ja opposition mukaan hänet savustettiin ulos maasta Valko-Venäjän keskusvaalilautakunnan kokouksen jälkeen.

Tihanovskaja meni viranomaisten pakeille jättääkseen valituksen vaalivilpistä.

Tihanovskaja sanoi palaavansa Valko-Venäjälle vasta sitten, kun uskoo olevansa turvassa maassa.

EU tuomitsi rikostutkinnan oppositiota kohtaan

Euroopan unioni vaatii Valko-Venäjää keskeyttämään maan oppositiota vastaan aloitetun rikostutkinnan. Valko-Venäjä ilmoitti eilen tutkivansa opposition perustaman neuvoston toimintaa yrityksenä kaapata valta ja horjuttaa kansallista turvallisuutta.

Opposition mukaan neuvosto perustettiin valvomaan uusien vaalien ja vallanvaihdon sujumista rauhanomaisesti.

EU:n ulkoasiain tiedottajan Nabila Massaralin mukaan Valko-Venäjän pitäisi rikostutkinnan sijaan ryhtyä vuoropuheluun opposition kanssa kriisin ratkaisemiseksi.

Lukashenko on väittänyt voittaneensa taannoiset presidentinvaalit ylivoimaisesti 80 prosentin ääniosuudella. Länsimaiden mukaan vaalit olivat vilpilliset.