Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläissairaala: Navalnyista ei ole löytynyt jälkiä myrkytyksestä – oppositiojohtajan siirto hoidettavaksi Saksaan evättiin

Venäjällä Aleksei Navalnyia hoitavan sairaalan mukaan hänestä ei ole toistaiseksi löytynyt jälkiä myrkytyksestä. Sairaalan apulaisylilääkärin Anatoli Kalinitshenkon mukaan myrkkyjäämiä ei ole havaittu Navalnyille tehdyissä veri- ja virtsakokeissa.

Kalinitshenkon mukaan Navalnyin tila ei ole edelleenkään vakaa. Hän on ollut koomassa ja hengityskoneessa.Lääkäri muotoili lausuntonsa hieman moniselitteisesti.

– Myrkytysdiagnoosi on edelleen mielissämme taka-alalla, mutta emme usko potilaan saaneen myrkytystä, Kalinitshenko sanoi.

Navalnyin edustaja Kira Jarmyshin mukaan poliisi olisi kertonut Omskissa aiemmin, että Navalnyin kehossa on myrkkyä joka on vaarallista myös hänen lähellään oleville.

Navalnyin tukijat haluaisivat siirtää hänet hoitoon Saksaan ambulanssikoneella, joka on jo saapunut Omskiin. Venäläislääkärit kuitenkin vastustavat siirtoa, joka olisi heidän mukaansa liian vaarallinen potilaalle

– Johtavan lääkärin mukaan Navalnyitä ei voida siirtää, koska hänen tilansa on epävakaa, sanoi Kira Jarmysh Twitterissä.

– Kielto Aleksein siirtämiseen uhkaa suoraan hänen elämäänsä. On kuolettavan vaarallista jäädä Omskin sairaalaan, missä ei ole laitteita tai saa diagnoosia, hän jatkoi.

– Siirtokielto on yritys tappaa hänet. Sen takana ovat lääkärit ja petolliset viranomaiset, jotka siirron kielsivät, Jarmysh kirjoitti.

Saksa ja Ranska tarjosivat apua

Oppositiojohtaja oli tarkoitus viedä Berliiniin Charite-sairaalaan hoidettavaksi.

Lentoa järjestäneen Cinema For Peace Foundation -järjestön johtaja Jaka Bizilj kertoi Bildille, että järjestö on saanut Venäjällä tarvittavat dokumentit.

Zeit-lehden mukaan yksityislahjoittajat maksavat lennon ja Navalnyin hoidot.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on jo aiemmin ilmaissut, että Navalnyitä voitaisiin hoitaa saksalaissairaalassa. Yhteislausunnossa myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, että niin ikään Ranska olisi valmis tarjoamaan hoitoa ja suojelua Navalnyille.

Navalnyin edustaja: Myrkkyä teessä

Navalnyin edustajan Kira Jarmyshin mukaan Navalnyi todennäköisesti joi myrkkyä teessä, jonka hän nautti Tomskin lentoasemalla ennen lentoa Moskovaan. Lennolla Navalnyi sai voimakkaita oireita, minkä jälkeen kone teki hätälaskun siperialaiseen Omskiin.

Jarmysh kertoi torstaina, että sairaalassa oli paljon poliiseja, mutta diagnoosia ja tuloksia Navalnyille tehdyistä testeistä ei ollut kuulunut.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov toivotti Navalnyille torstaina pikaista paranemista. Samalla hän kehotti pidättäytymään tapahtuneen syyn arvailusta, ennen kuin testitulokset valmistuvat.

Pidätyksiä ja ratsioita

Venäjän nykyhallintoa vastustava Navalnyi on ollut aikojen saatossa useiden rikostutkintojen kohteena. Hänen johtamansa korruptionvastaisen FBK-järjestön tiloihin tehtiin ratsia viimeksi reilu kuukausi sitten.

Navalnyi myös kehotti venäläisiä boikotoimaan kesän kansanäänestystä Venäjän perustuslain muutoksista. Muutosten hyväksymiseen virallisesti päätynyttä vaalitulosta hän piti väärennettynä. Navalnyin mukaan kyseessä on "valtava valhe", joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä.

Vuonna 2018 Navalnyita estettiin nousemasta presidentti Putinin haastajaksi presidentinvaaleissa. Viisi vuotta aiemmin hän oli kuitenkin mukana Moskovan pormestarinvaalissa saaden huomattavan 27 prosentin kannatuksen.

Nyt 44-vuotias oppositiojohtaja on ollut useita kertoja pidätettynä ja vangittuna milloin kavalluksesta, milloin luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä syytettynä. Navalnyi alkoi pitää blogia korruptiosta ja muista väärinkäytöksistä Venäjällä jo yli kymmenen vuotta sitten.