Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

United Brotherhoodin johtajan mukaan nimetty tontti ja sillä sijainnut asunto-osakeyhtiö olivat syyttäjän mukaan jengirahojen pesua

United Brotherhood -oikeudenkäynnissä käsitellään tänään syytteitä, joiden mukaan ryhmän johtaja loi muutaman muun ihmisen avustuksella monimutkaisen asunto- ja kiinteistöjärjestelyn rikollisen rahan pesemiseksi.

Syyttäjän mukaan Tero Holopainen hankki ensin lokakuussa vuonna 2010 asunnon Ruovedeltä Pirkanmaalta. Osakkeista maksettiin 28 000 euroa ja osto tehtiin bulvaania käyttäen, syytteessä sanotaan. Bulvaanijärjestely toimi tässä tapauksessa syyttäjän mukaan niin, että toinen mies, United Brotherhoodin kunniajäsen, järjesti kolmannen henkilön tekemään oston.

Ruoveden asunnon ostamisen tarkoituksena oli syyttäjän mukaan saada vakuus myöhemmin samassa kuussa tehtyyn kiinteistökauppaan. Noin viikko Ruoveden asuntokauppojen jälkeen Holopainen osti kunniajäsenen kanssa Porvoossa sijaitsevan tontin, joka nimettiin Holopaisen lempinimen mukaisesti "Kukkiksenmäeksi", syytteessä sanotaan. Myös tässä kaupassa käytettiin syyttäjän mukaan bulvaania.

Holopaisen puolustus on aiemmin sanonut, että kaikki syytteet tullaan kiistämään. Syyttäjän UB:n kunniajäseneksi väittämä mies kiistää syytteensä ja sen, että olisi toiminut Holopaisen kanssa tai osana UB:ta.

Kukkiksenmäelle rakennettiin kaksi taloa ja autotalli

Syyttäjän mukaan Holopainen otettiin vuonna 2012 kiinni ja hän joutui vankilaan. Vankeuden aikana kiinteistölle haettiin syyttäjän mukaan rakennuslupa sekä perustettiin Holopaisen ja kunniajäsenen aloitteesta asunto-osakeyhtiö, jonka omistukseen Kukkiksenmäki tuli. Asunto-osakeyhtiön osakkaiksi järjestettiin kolme sivullista, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan yhtiön perustaminen oli taloprojektin rakennusvaiheessa Holopaisen näkökulmasta kannattavaa.

– Rikoshyötyjen peittäminen ja häivyttäminen asunto-osakeyhtiön kirjanpitoon on käytetyt bulvaanijärjestelytkin huomioon ottaen ollut peittämistarkoituksen kannalta tarkoituksenmukaisempi ratkaisu kuin se, että kiinteistön olisi omistanut yksityishenkilö, jonka olisi ollut huomattavasti vaikeampaa selittää kustannuksiin käytetyt varat, syytteessä sanotaan.

Holopainen vapautui vankilasta vuonna 2015, minkä jälkeen hän käytti syyttäjän mukaan kahden talon ja autotallin rakentamiseen yhteensä lähes 44 000 euroa United Brotherhoodin rikoksista tullutta rahaa. Syyttäjän mukaan asunto-osakeyhtiön kirjanpitoon tehtiin kaikkiaan 418 000 euron arvosta merkintöjä, joilla peitettiin Holopaisen osallisuutta talojen rakentamiseen ja rahoituksen rikollista alkuperää.

Holopaisen ja UB:n kunniajäsenen lisäksi törkeistä rahanpesuista, törkeistä kirjanpitorikoksista ja rekisterimerkintärikoksista syytetään useita ihmisiä. Kaikki kiistävät syytteet.