Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU on asettamassa pakotteita Valko-Venäjän mielenosoitusten tukahduttamisesta vastuussa oleville ihmisille

EU on asettamassa pakotteita Valko-Venäjän mielenosoitusten tukahduttamisesta vastuussa oleville ihmisille.

EU-ulkoministerit ovat sopineet laativansa nimilistan pakotteiden kohteista. Ministerit neuvottelivat perjantaina videokonferenssissa muun muassa Valko-Venäjän tilanteesta ja mahdollisista sanktioista.

Valko-Venäjällä on järjestetty sunnuntain presidentinvaalien jälkeen laajoja mielenosoituksia, joita viranomaiset ovat tukahduttaneet voimakeinoin. Muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on vaatinut maalle sanktioita.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi perjantaisen kokouksen jälkeen puhelimitse järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että suunnitellut pakotteet voivat olla esimerkiksi matkustusrajoituksia tai eurooppalaisilla tileillä olevien varojen jäädytyksiä.

Pakotteet voivat kohdistua vaikkapa poliisiin, poliisijohtoon tai muihin ihmisiin, jotka ovat vastuussa väkivallan käytöstä mielenosoittajia kohtaan.

– Tällainen valmistelu päätettiin Euroopan unionissa käynnistää. Samaan aikaan vedotaan siihen, että hallitus pidättyisi väkivallasta ja vapauttaisi pidätettynä olevat henkilöt, Haavisto kertoi ja muistutti, ettei ulkoministerien epävirallinen kokous ole päätöksentekokokous.

Haaviston mukaan pakoteasian ympärillä vallitsi erittäin suuri konsensus.

Haavisto: Vaalit eivät sujuneet demokraattisten periaatteiden mukaan

Haaviston mukaan kaikilla oli videokokouksessa myös yhtäläinen kuva siitä, etteivät Valko-Venäjän sunnuntaiset vaalit sujuneet demokraattisten periaatteiden mukaan.

Ulkoministerin mukaan vaaleissa ei ollut lainkaan kansainvälisiä riippumattomia tarkkailijoita ja ehdokkaiden ehdolle asettumista oli estetty. Osa oppositioehdokkaista on ollut myös pidätettynä. Myös ääntenlaskuprosessissa on ollut Haaviston mukaan puutteita.

– Koko tämä ääntenlaskuprosessi, siinä ei ole ollut sitä läpinäkyvyyttä, mitä vaaleihin yleensä liittyy. Eli vaalit eivät ole olleet vapaat eivätkä oikeudenmukaiset, Haavisto kertoi.

Puheenvuoroissa tuotiin esille myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin mahdollisuudet auttaa ihmisoikeusasioiden kanssa vaalien jälkeisessä tilanteessa. Ulkoministerit ovatkin ehdottaneet, että maahan lähetettäisiin EU-delegaatio, joka voisi muun muassa haastatella vangittuja.

– Puhuttiin myös siitä, että mitä tahansa tehdäänkin Valko-Venäjän tilanteen kanssa, niin se ei vahingoittaisi kansalaisyhteiskuntaa, Haavisto lisäsi.

Toimet eivät saisi hänen mukaansa esimerkiksi estää nuorten mahdollisuuksia pitää yhteyttä eurooppalaisiin ystäviinsä tai opiskella EU maissa.

– Toivottiin, että perustettaisiin erillinen rahasto tukemaan myös kansalaisyhteiskuntaa Valko-Venäjällä. Nähtiin erittäin tärkeänä, että pyritään kaikin tavoin lisäämään kontakteja Valko-Venäjään, Haavisto summasi.

Vapautetut kertovat: Lyöntejä, kidutusta ja nöyryyttämistä

Valko-Venäjällä vankilasta vapautettujen mielenosoittajien kertomukset kidutuksesta ovat herättäneet kansainvälistä järkytystä ja suuttumusta.

Monet vankilasta torstain ja perjantain aikana vapautetut mielenosoittajat kertovat lyönneistä, kidutuksesta ja nöyryyttämisestä. Naisia on uhattu raiskauksilla. Miehet ovat taas kertoneet, että heidät on pakotettu riisuutumaan, minkä jälkeen heitä on hakattu, kertoo muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Vankilasta vapautettu uutistoimisto AFP:n haastattelema opettaja Jana Bobrovskaja kertoo, että hän ei itse uskonut selviävänsä vankilasta elossa. Hän kertoo viettäneensä kolme päivää ahtaassa sellissä noin 50 muun naisen kanssa ilman ruokaa.

– Luulin, että meidät haudataan sinne. He voivat tehdä mitä vain, mutta meillä ei ole mitään oikeuksia, hän kuvasi.

Bobrovskajan mukaan hänet pidätettiin, vaikka hän ei ottanut edes osaa mielenosoituksiin. Myös valkovenäläiset tutkijat ja toimittajat ovat kertoneet vastaavia kertomuksia mielivaltaisista kiinniotoista ja poliisiväkivallasta sosiaalisessa mediassa.

Väkivaltaisuudet ovat kohdistuneet myös toimittajiin, joista osa on ollut ulkomaalaisia. Muun muassa palkittu puolalainen valokuvaaja Witold Dobrowolski on kertonut joutuneensa pidätetyksi ja kidutetuksi vankilassa.

"Emme voi katsoa väkivaltaa läpi sormien"

Vapautettuja vankeja vastaanottamaan oli perjantaina kokoontunut satoja omaisia. Vankien huonosta tilanteesta kertoo omalta osaltaan se, että paikalle saapui myös ambulansseja, jotka veivät vankiloissa olleita suoraan sairaalahoitoon.

Haavistolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa kommenttia myös tiedotusvälineissä liikkuvista kidutuskertomuksista. Haavisto huomautti, ettei Valko-Venäjän tilanteesta ole vielä täyttä kokonaiskuvaa. Syitä tähän ovat muun muassa se, ettei internet ole toiminut maassa normaalisti vaalien aikana. Lisäksi monet ovat vielä poliisiasemilla tai pidätyskeskuksissa, eivätkä ole päässeet kertomaan kokemuksistaan.

Tästä huolimatta haastattelut, joita tähän mennessä vapautetut ovat antaneet, sekä tiedot alaikäisten kohtelusta ja poliisiväkivallasta ovat Haaviston mukaan tavattoman huolestuttavia. Hänen mukaansa nämä kertomukset vahvistavat niin ikään Valko-Venäjän johdolle esitettävää vetoomusta, että mielenosoittajiin ja lakkoileviin ihmisiin kohdistuvan toiminnan pitää loppua.

– Jos halutaan, että yhteistyötä EU:n kanssa jatketaan, niin on ihan selvä, että emme voi katsoa läpi sormien tällaista väkivaltaa, Haavisto sanoi.

Unicef on huolissaan alaikäisten kohtelusta

YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi perjantaina olevansa erittäin huolissaan Valko-Venäjältä saaduista tiedoista, jotka kertovat poliisin käyttäneen liiallista voimaa alaikäisiä mielenosoittajia vastaan.

Järjestön mukaan kiinni otettujen, mukaan lukien alaikäisten vapauttaminen Valko-Venäjällä on tervetullutta. Unicefin edustajan mukaan on kuitenkin huolestuttavaa, ettei kiinni otettujen ja vapautettujen lasten määrästä ole annettu tarpeeksi tietoa.

– Lapset ovat todistaneet ja liian monissa tapauksissa suoraan kärsineet maan poliittisesta väkivallasta. He tarvitsevat välitöntä lääketieteellistä ja psykologista apua sekä oikeusapua, kertoi Unicefin Euroopan ja Keski-Aasian aluejohtaja Afshan Khan.

Valko-Venäjällä on sunnuntain presidentinvaalien jälkeen pidätetty yli 6 700 mielenosoittajaa. Perjantaina yli 2 000 kiinni otettua oli päästetty sisäministeriön mukaan vapaaksi.

Torstaina poliitikot kertoivat vapauttavansa osan vangeista ja pahoittelivat ainakin näennäisesti näiden kohtelua.

Mielenosoitukset kiihtyivät sunnuntaisten vaalien jälkeen. Presidentinvaalien tulosta on epäilty laajasti väärennetyksi.

Opposition johtohahmo kehotti jatkamaan protesteja

Mielenosoitukset jatkuivat myös perjantaina, ja niihin olivat liittyneet mukaan myös monet lakkoilevat tehdastyöläiset.

On odotettavissa, että vankilasta vapautuneiden kertomukset nostavat entisestään kiukkua maata itsevaltaisesti hallitsevaa presidentti Aleksandr Lukashenkoa kohtaan.

Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvia, jossa eri turvallisuusjoukkojen jäsenet ovat riisuneet univormunsa protestina poliisiväkivallalle. Myös valtion median toimittajia on irtisanoutunut vastalauseena puolueelliselle raportoinnille, kertoo BBC:n venäjänkielinen uutispalvelu.

Virallisen tuloksen mukaan presidentinvaalit hävinnyt oppositioehdokas Svetlana Tihanovskaja lähetti perjantaina kannattajilleen videoviestin, jossa hän kehotti "rauhanomaisiin protesteihin kaikissa kaupungeissa".

Tihonovskaja on parhaillaan Liettuassa, jonne hän pakeni vaalien jälkeen oman turvallisuutensa vuoksi.

---

Lähteenä myös: AFP