Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Riskimaista Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuvia matkustajia ei velvoiteta toistaiseksi pakkokaranteeniin, kertoi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö tänään tiedotustilaisuudessa.

Myös saapuvien matkustajien koronavirustestaus lentokentällä jatkuu vapaaehtoisena. Aronkydön mukaan kaupunki odottaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjetta.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi eilen STT:lle, että pakolliset testit ja karanteenimääräykset tulevat rajoille mahdollisimman pian. Tarkkaa aikataulua ei kuitenkaan ole kerrottu.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) puolestaan sanoi maanantaina, että riskimaista Suomeen matkustavat määrätään jatkossa viranomaispäätöksellä pakkokaranteeniin.

Pakkokaranteenin laillisuus on kuitenkin kyseenalaistettu. Oikeuskanslerinviraston kirjaamosta kerrottiin STT:lle tänään aamulla, että oikeuskansleri on saanut viisi kantelua Kiurun menettelystä

Lentoliikenteen odotetaan lisääntyvän

Helsinki-Vantaan lentoliikenteen odotetaan lisääntyvän lähelle normaalitilannetta syksyn aikana, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi tiedotustilaisuudessa. Riskimaista saapuvien matkustajien koronaseulontaa on tehostettu.

Viikon 31 lentokentän matkustajamäärä vastasi normaalitilanteen yhden päivän lukumäärää eli noin 60 000:ta matkustajaa.

Tällä hetkellä lentokentälle saapuu noin 6 000 matkustajaa päivässä, joista hieman yli 1 000 riskimaiksi luokitelluista, apulaiskaupunginjohtaja Aronkytö sanoi.

Aronkydön mukaan matkustajamäärän odotetaan syksyn mittaan kasvavan 30 000–60 000 matkustajaan päivässä eli lähelle normaaleja lukemia.

Ei maskisuosituksia

Vantaa ja oman tiedotustilaisuutensa tänään pitänyt Helsinki eivät antaneet vielä suosituksia kasvomaskien käyttämisestä. Asiasta on keskusteltu etenkin sen jälkeen, kun Turku antoi oman maskisuosituksensa viime viikolla.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että kasvomaskisuositus tarvitaan. On ilmeistä, että ensi vaiheessa se tulee koskemaan erityisesti joukkoliikennettä, eikä sitä järjestetä täällä kaupunkikohtaisesti, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori perusteli.

– Olisi tärkeää, että suositukset ovat samat koko HSL-alueella.

Vapaavuoren mukaan ratkaistavana on myös kysymys siitä, pystytäänkö esimerkiksi vähävaraisille tarjoamaan maskit maksutta.

Sekä Helsinki että Vantaa kertovat odottavansa yhä asiassa ohjeita valtion tasolta

Mainos: Itä-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka