Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntijan mukaan Lukashenkon hallinto kaatuu aikanaan, mutta tuskin vielä

Valko-Venäjällä kovan vastustuksen kohteeksi joutuneen presidentti Aleksandr Lukashenkon kaatuminen ei ole todennäköistä vielä aivan lähitulevaisuudessa, sanoo vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista. Hän perustelee näkemystä sillä, etteivät nykyisen ruohonjuuritason mielenosoittajat ole järjestäytyneet kunnolla, eikä heillä ole selkeää ohjelmaa vaihtoehdoksi. Hallinto sen sijaan pitää yhtä.

Nizhnikau arvioi Lukashenkon voittaneen tämän erän ja protestien hiljalleen hiipuvan. Jotain on kuitenkin Valko-Venäjällä peruuttamattomasti muuttunut: kaikille on nyt selvinnyt, ettei kansan ja yhteiskunnan enemmistö tue nykyhallinnon jatkoa kuinka pitkälle tahansa.

Nizhnikaun mukaan seuraavien protestien tai vaalien yhteydessä, ehkä kolmen tai viiden vuoden päästä, Lukashenkon vastustajat lienevät valmiiksi järjestäytyneet selkeän ohjelman ja johtajan taakse. Silloin eliitin yhtenäisyyskin voi alkaa rakoilla, mistä tällä kertaa ei vielä ole näkynyt merkkejä.

– Kysymys ei ole siitä, jääkö Lukashenko valtaan, vaan milloin hän kaatuu, Nizhnikau tiivistää.

EU:lla linjanta rkistuksen paikka

Tutkijan mukaan lännen ja EU:n olisikin syytä tarkistaa suhtautumistaan Valko-Venäjään ja sen oppositioon Lukashenkon jälkeisen ajan varalle. Tähän saakka selkeää linjaa ei hänen mukaansa ole ollut.

– Jos EU ei ala paneutua tähän, niin voimme nähdä, kuinka Valko-Venäjän kansa kaataa Lukashenkon hallinnon, mutta liittyy sitten Venäjän projekteihin. Pitäisi saada selkeä käsitys siitä, mitä EU voi tarjota Valko-Venäjälle ja sen kansalle, Nizhnikau muotoilee.

Presidenttiehdokas Svetlana Tihanovskajasta tuli järjestäytymättömille protestoijille odottamaton keulakuva mutta ei varsinainen johtaja. Siksi hänen lähtemisensä maasta ei ole Nizhnikaun mukaan niin ratkaisevaa mielenosoitusten jatkumisen tai loppumisen kannalta.

– Ihmiset ymmärtävät, että hän päätyi ehdokkaaksi vastoin tahtoaan, eikä häneen sen vuoksi ladattu kovin korkeita odotuksia, tutkija perustelee.

Yksi Valko-Venäjän tilanteen kehittymiseen aivan lähipäivinä vaikuttavista tekijöistä on Nizhnikaun mukaan se, kuinka laajasti kehotusta yleislakkoon noudatetaan.