Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Koulutuksen järjestäjille ja oppilaitoksille keväällä annettuja ohjeistuksia koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi on päivitetty. Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan varhaiskasvatukseen, kouluun tai työpaikalle ei jatkossa saa tulla hengitystieinfektio-oireisena ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä.

Tärkeää on myös hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä tehostettu siivous.

– Jos lähiopetusta ei voida järjestää turvallisesti, perusopetuksessa voidaan väliaikaisesti siirtyä lähi- ja etäopetuksen välillä vuorotteluun. Arvio lähiopetuksen turvallisuudesta tehdään yhdessä alueellisten tartuntatautiviranomaisten kanssa tartuntatautilain nojalla, muistuttaa opetusministeri Li Andersson (vas.) Twitterissä .

Altistuneet täytyy jäljittää ja laittaa karanteeniin

OKM:n ja THL:n mukaan jatkossakin tärkeintä on ehkäistä taudin tarttumista, huolehtia hyvästä hygieniasta, välttää tarpeettomia lähikontakteja sekä järjestää tilat tavallista väljemmin.

Varhaiskasvatus tulisi järjestää mahdollisuuksien mukaan niin, että ryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä. Alakouluissakin opetusryhmät tulisi pitää erillään koulupäivän ajan.

Yläkoulussa ja valinnaisissa aineissa taas opetusryhmä voi vaihtua, mikäli opetusta ei voitaisi muutoin toteuttaa. Lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä korkeakouluissa suositellaan etäopetusta, mikäli opetusta järjestetään suurelle osallistujajoukolle.

Koronavirustartunnan löytyessä OKM JA THL ohjeistavat, että mahdolliset altistuneet täytyy jäljittää ja laittaa karanteeniin kahdeksi viikoksi, samoin kuin tartuttajakin.

– Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa tulee varautua myös siihen, että epidemiatilanne voi muuttua, OKM ja THL muistuttavat.

Etäopetukseen palataan vain pakon edestä

Opetusministeri Andersson kehottaa kouluja ja oppilaitoksia varautumaan myös siihen, että tartunnat voivat lisääntyä ja suosituksia pitää tiukentaa syksyn kuluessa.

– Kevään kokemuksia opetuksen järjestämisestä on syytä hyödyntää, Andersson kirjoitti Twitterissä.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinosen mukaan etäopetukseen voidaan syksyn aikana siirtyä paikallisesti tai alueellisesti vain, jos se on välttämätöntä, eli jos lähiopetusta ei tartuntatilanteen vuoksi voida turvallisesti järjestää. Taustalla on perusopetuslain väliaikainen lakimuutos.

– Opetuksen järjestäjien on myös laadittava varautumissuunnitelma poikkeusjärjestelyihin siirtymisen varalta, Heinonen sanoi STT:lle aiemmin tiistaina.

Mainos: Itä-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka