Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärien laskuna. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan tämän vuoden heinäkuussa hukkui yhteensä 15 ihmistä, mikä on viisi vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

Hukkuneista kahdeksan oli miehiä, yksi nainen ja kuudessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Heinäkuun hukkumiskuolemista tapahtui viisi Etelä-Suomessa, kolme Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kaksi Lounais-Suomessa, kaksi Pohjois-Suomessa ja kaksi Itä-Suomessa. Yksi suomalainen mies hukkui ulkomailla.

Heinäkuussa laskettiin vain kymmenen hellepäivää, kun päiviä on normaalisti 16. Kuun aikana maa oli laajasti pitkäkestoisten matalapaineiden otteessa, mikä näkyi myös sademäärissä.

Vastaavasti kesäkuussa Suomessa oli enemmän hellepäiviä kuin kertaakaan aiemmin digitoidun mittaushistorian aikakaudella. Digitoitua aineistoa on vuodesta 1961 asti, joten kesäkuu oli varmuudella helteisin ainakin kuuteen vuosikymmeneen.

Kesäkuun aikana hukkuneita oli yhteensä 20. Hukkuneiden määrä on sama kuin viime vuoden kesäkuussa.

Tänä vuonna 14 hukkunutta enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona

Tämän vuoden aikana hukkuneita on ollut heinäkuun loppuun mennessä 78. Hukkuneita on 14 enemmän kuin viime vuoden tammi–heinäkuussa, jolloin hukkui 64 ihmistä.

Hukkumisia oli tammikuussa 11, helmikuussa neljä, maaliskuussa kahdeksan, huhtikuussa 12 ja toukokuussa 20.

Hukkuneista miehiä on 57 ja naisia 8. Lopun 13 hukkuneen kohdalla sukupuoli on tilastojen mukaan tuntematon.

Hukkumistapauksista 25 sattui Etelä-Suomessa, 20 Länsi- tai Sisä-Suomessa, 16 Itä-Suomessa, kahdeksan Pohjois-Suomessa ja viisi Lounais-Suomessa. Ulkomailla sattuneita hukkumisia on raportoitu neljä kappaletta.

Ahvenanmaalla ja Lapissa ei tilastojen mukaan ole hukkunut ketään tämän vuoden tammi-heinäkuussa.

Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan alkuvuoden hukkumislukema on viimeksi ollut suurempi vuonna 2014, jolloin hukkui 98 ihmistä. Tavanomaista suurempi luku tänä vuonna selittyy liiton mukaan osittain kevättalvella jäihin hukkuneiden määrällä ja korona-ajan lisääntyneenä ulkoilulla.

Hukkumistapaukset voidaan välttää omalla toiminnalla

Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto muistuttaa, että hukkumistapauksia pystyy ennaltaehkäisemään omalla toiminnallaan.

– Hukkumistapausten välttämiseksi on muistettava, että vesillä tulee aina käyttää asianmukaisia turvallisuusvälineitä, päihtyneenä ei koskaan mennä uimaan tai veneilemään ja omat taidot tulee arvioida realistisesti. Jokaisella tulee myös olla riittävät tiedot ja taidot itsensä ja toisen pelastamiseen veden varasta, sanoo viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.