Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköautojen ja hybridien osuus ensirekisteröinneistä vahvassa nousussa

Sähköautojen ja erilaisten hybridien suosio kasvaa nopeasti, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus. Täyssähköautojen osuus on kasvanut tänä vuonna 3,2 prosenttiin viime vuoden 1,7 prosentista.

Ladattavien hybridien osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä kasvoi vuoden alusta lukien 12 prosenttiin, kun niiden osuus oli viime vuonna 5 prosenttia. Jos otetaan mukaan myös muunlaiset hybridit, osuus nousi noin kolmannekseen.

– Kesäkuun 2020 lopussa liikennekäytössä oli yhteensä jo yli 40 000 ladattavaa henkilöautoa. Määrä on kasvanut hieman yli 10 000:lla alkuvuoden aikana, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Ladattavien hybridien osuus lähti selvään kasvuun syystalvella viime vuonna, kun ladattavien autojen saatavuus parantui huomattavasti.

Sähkö- ja hybridiautojen osuus henkilöautokannasta on kuitenkin edelleen pieni. Bensiiniautoja oli viime vuonna rekisterissä 1,9 miljoonaa ja dieselautoja 760 000.

Ladattavien hybridien lisäksi markkinoilla on täys- ja kevythybridejä, joita ei voi ladata ulkoisesta lähteestä. Ne ottavat talteen muun muassa jarrutusenergiaa sähkömoottoria varten. Pääasiallinen käyttövoima on polttomoottori.

Tämän vuoden alkupuoliskolla niiden osuus ensirekisteröinneistä oli 17 prosenttia, kun viime vuonna osuus oli 14 prosenttia.

Autokaupan keväinen romahdus alkanut oieta

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan henkilöautojen ensirekisteröintien keväinen romahdus on alkanut oieta. Määrä oli heinäkuussa enää 1,3 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten.

Huhti–toukokuussa uusia autoja tilattiin 50 prosenttia viimevuotista vähemmän. Koko alkuvuonna ensirekisteröintien määrä laahasi 19 prosenttia alemmalla tasolla kuin vuosi sitten.

Sen sijaan käytettyjen henkilöautojen kauppa on käynyt. Käytettyjä henkilöautoja myytiin 6 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vilkkaammin. Käytettyjen autojen kauppa kääntyi kasvuun jo kesäkuussa koronan tuoman notkahduksen jälkeen.