Annika Saarikko kertoo torstaina, lähteekö mukaan keskustan puheenjohtajakisaan

Kansanedustaja Annika Saarikko järjestää torstaina Helsingissä tiedotustilaisuuden, joka liittyy keskustan puoluekokouksen henkilövalintoihin. Saarikon on odotettu haastavan puheenjohtaja Katri Kulmunin keskustan puheenjohtajavaalissa Oulun puoluekokouksessa syyskuussa.

Kulmuni on ilmoittanut haluavansa jatkaa keskustan puheenjohtajana. Hänelle ei toistaiseksi ole ilmoittautunut haastajia.

Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä kesäkuun alussa hänen viestintäkoulutuksestaan nousseen kohun jälkeen.

Saarikko palaa vanhempainvapaalta tiede- ja kulttuuriministeriksi ensi viikolla. Saarikko on sanonut ilmoittavansa ratkaisustaan puheenjohtajuuskisan suhteen ennen paluutaan ministerin tehtävään.

Keskustan kannatus madellut alamaissa

Ylen heinäkuun alussa keskustavaikuttajille suuntaaman kyselyn mukaan Saarikko on heidän suosikkinsa puheenjohtajaksi. Yle kysyi puheenjohtajasuosikkeja keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäseniltä. Vastanneista 47 prosenttia kannatti Saarikkoa ja 38 prosenttia Kulmunia.

Kulmuni julkisti pari viikkoa sitten tukijalistan, jolla on yli 500 nimeä. Joukossa ovat muun muassa takavuosien ministerit Sirkka-Liisa Anttila ja Tytti Isohookana-Asunmaa sekä entinen kansanedustaja ja hiihtotähti Juha Mieto. Istuvia kansanedustajia listalla on vain kaksi, Tuomas Kettunen ja Joonas Könttä.

Kulmuni on heinäkuussa kiertänyt Suomea kiivaalla tahdilla. Hänen kalenterissaan on heinäkuun aikana ollut yli 60 äänestäjätapaamista, kun hän on kolunnut toreja, marketteja ja kahviloita eri puolilla Suomea.

Keskustan kannatus on viime aikoina madellut historiallisesti katsottuna alhaisissa lukemissa. Ylen heinäkuun alussa julkistamassa gallupissa keskustan kannatus oli 11,4 prosenttia. Helsingin Sanomien kesäkuun puolivälissä julkistamassa kyselyssä keskustan kannatus oli 12,4 prosenttia.

Kurvinen vaikenee visusti

Tiedotusvälineissä on arvioitu, että myös esimerkiksi keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä saattaisivat olla kiinnostuneita lähtemään puheenjohtajakisaan.

Kurvinen ei suostunut keskiviikkona valottamaan STT:lle omia suunnitelmiaan puheenjohtajakisan suhteen.

– En kommentoi Oulun puoluekokouksen henkilövalintoihin liittyviä kysymyksiä nyt millään lailla, Kurvinen sanoi.

Lintilä sanoi seuraavansa tilannetta ja harkitsevansa omaa osallistumistaan puheenjohtajakisaan tilanteen mukaan.

– Lähtökohtaisesti en ole lähdössä mukaan, mutta puolueen kannalta olisi tietysti hyvä, että puheenjohtajuudesta tulisi kisa. Se uudistaa aina ilmapiiriä, Lintilä sanoi STT:lle.

Lintilä kertoo päättävänsä omasta osallistumisestaan elokuun alkupuolella.

– Kun on kyseessä tällainen vanha mies, jonka kaikki jo tuntevat, tässä ei tarvitse tehdä isoja kampanjoita, Lintilä naurahtaa.

Honkosta puheenjohtajuus kutkuttaa?

STT ei keskiviikkona tavoittanut Honkosta kommentoimaan mahdollista osallistumistaan puheenjohtajakisaan. Keskustan Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tahvo Anttila arvioi STT:lle, että Honkosta ajatus puheenjohtajakisaan osallistumisesta tuntuu kutkuttavan kovasti.

– Hänhän on kunnianhimoinen nuori mies. On selvää, että ajatus eteenpäinmenosta kiinnostaa, Anttila sanoi STT:lle.

Anttilan mukaan Honkosen kotipiiri on valmis tukemaan hänen ehdokkuuttaan, jos hän päättää lähteä puheenjohtajakisaan.

Saarijärveltä kotoisin oleva 33-vuotias Honkonen valittiin eduskuntaan Keski-Suomen vaalipiiristä ensimmäistä kertaa vuonna 2015 ja uudelleen viime vuonna.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka