Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australiassa raportoitiin päiväkohtainen tartuntaennätys – töissäkäynnin oireisena on loputtava, teroittaa Victorian osavaltion pääministeri

Australiassa raportoitiin uutistoimisto AFP:n mukaan maanantaina paikallista aikaa uusi vuorokausikohtainen tartuntaennätys: ainakin 549 uutta koronavirustartuntaa. Kaikki osavaltiot eivät vielä ole ilmoittaneet tuoreimpia lukujaan.

Epidemia on keskittynyt Victorian osavaltioon, jossa havaittiin Guardianin mukaan uusista tartunnoista valtaosa, 532. Luku on myös osavaltiokohtainen ennätys.

Osavaltion pääministeri Daniel Andrews varoitti monien ihmisten edelleen käyvän oireisena töissä, minkä on hänen mukaansa loputtava.

– Rajoitukset eivät lopu ennen kuin ihmiset lopettavat käymästä töissä oireisena ja sen sijaan hankkiutuvat testiin, Andrews sanoi maanantaina.

Terveydenhuollon työntekijöillä on Andrewsin mukaan tällä hetkellä 400 aktiivista tartuntaa. Vanhustenhoidon parissa tartuntoja on havaittu satoja.

Australian pääministeri Scott Morrison sanoi maanantaina, että Victorian osavaltion on oltava tarvittaessa valmis pidentämään tai tiukentamaan rajoituksia.

Australiassa on Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan todettu yhteensä vajaat 15 000 tartuntaa ja 161 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Victorian osavaltiossa tartuntoja on havaittu noin 8 700 eli yli puolet koko maan tartunnoista.

Väkilukuun suhteutettuna vahvistettuja tartuntoja on koko Australiassa noin 59 sataatuhatta asukasta kohti, Victoriassa 131 sataatuhatta kohti. Suomessa vastaava luku on 133.

Kanadan johtava asiantuntija: nuoret aikuiset myös alttiitta vakaville terveysongelmille

Kanadassa uusia koronatartuntoja on todettu erityisesti alle 39-vuotiailla. Asiasta kertovat maan terveysviranomaiset.

Kanadan kansanterveysviraston johtava asiantuntija Theresa Tam kertoi, että yli 60 prosenttia viimeaikaisista uusista tartunnoista on todettu alle 39-vuotiailla.

Tam huomautti, että sairastuneista nuorista aikuisista noin kolmasosa oli sairaalahoidossa. Ikäryhmistä eniten tartuntoja on havaittu 20–29-vuotiailla.

– Nuoremmat kanadalaiset eivät ole lyömättömiä, Tam sanoi.

Hän sanoi, että pelkästään vanhukset eivät ole alttiita vakaville terveysongelmille tartunnan saadessaan.

Kanadassa on jatkettu virusrajoitusten höllentämistä. Tam huomauttikin, että kansalaisten tulee olla varovaisia ja kunnioittaa turvavälejä ja hygieniatoimenpiteitä.

– Rokotuksen puuttuessa covid-19:n kanssa eläminen ei ole riskitöntä, Tam sanoi.

Mielenosoitus suojamaskeista

Sunnuntaina sadat ihmiset osoittivat Quebecin kaupungissa mieltään suojamaskeja vastaan. Maskien käytöstä on tehty pakollista ranskankielisessä Quebecin provinssissa.

Kanadassa on viime aikoina todettu yli 480 uutta tartuntaa päivittäin.

Noin 37 miljoonan asukkaan maassa on yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan todettu yli 115 000 koronavirustartuntaa. Virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu yli 8 900.

Väkilukuun suhteutettuna miljoonaa asukasta kohden Kanadassa on kuollut yli 230 ihmistä. Vastaava luku Yhdysvalloissa, jossa on maailmailmanlaajuisesti todettu määrällisesti eniten tartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia, on yli 450.

Ruotsissa vastaava luku on yli 560 ja Suomessa noin 60. Luvut selviävät Worldometers-tilastosivustolta, jonka tilastoissa on havaittu ajoittain epäjohdonmukaisuuksia.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.