Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Yli puolet suomalaisista lykkäisi ja karsisi julkisia hankintoja – eläkeiän nosto ja sosiaalietuuksien leikkaus saavat jyrkkää vastustusta

Yli puolet suomalaisista tukee isojen julkisten hankintojen lykkäämistä ja karsimista sekä kannattaa hävittäjähankintojen siirtoa useammalla vuodella, ilmenee tuoreesta Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Kaikki kyselyssä esitetyt 12 vakauttamis- ja sopeuttamistoimea olivat sellaisia, että kansalaisten enemmistö voi ne vähintään hyväksyä, vaikka enemmistö ei niitä kannattaisikaan.

Vastausten perusteella julkisten hankintojen lykkäämistä tai niiden karsimista kannatetaan suhteellisen tasaisesti kaikissa vastaajaryhmissä. Kaikkien puolueiden kannattajista vähintään kolme viidestä voisi vähintään hyväksyä hävittäjähankintojen siirron myöhäisempään ajankohtaan.

Työperäisen maahanmuuton edistämiselle tukea, sosiaalietuuksien leikkaamiselle ei

Näkyvässä määrin kannatusta saavat paikallisen sopimisen lisääminen, elinkeinoelämän tukien karsiminen ja työperäisen maahanmuuton edistäminen. Nämä kaikki toimet voi hyväksyä useampi kuin seitsemän kymmenestä.

Vastustajien määrä on suurempi kuin kannattajien, kun esitetään julkisten maksujen korottamista, lainanoton lisäämistä, verojen korottamista ja vähennysten karsintaa sekä julkisen omaisuuden myymistä. Kuitenkin selvä enemmistö vastaajista voisi vähintään hyväksyä nämäkin toimet.

Keinoja, joihin kohdentuu eniten ehdotonta vastustusta, ovat eläkeiän korottaminen ja eläkkeelle siirtymisen hankaloittaminen, sosiaali- ja työttömyysetuuksien leikkaaminen sekä julkisten hyvinvointipalveluiden leikkaukset. Näissäkin asioissa enemmistö vastaajista voisi kuitenkin vähintään hyväksyä ne.

Hallituspuolueiden tukijat lisäisivät lainanottoa, oppositio kavahtaa

Hallituspuolueiden tukijat suhtautuvat keskimääräistä myönteisemmin isojen julkisten hankintojen siirtoon myöhemmäksi, veronkorotuksiin ja työperäisen maahanmuuton helpottamiseen.

Oppositiopuolueiden kannattajien puolestaan olisi vaivattomampaa hyväksyä palveluiden ja etuuksien leikkaukset verrattuna hallituspuolueiden tukijoihin. Etenkin paikallisen sopimisen lisääminen työpaikoilla olisi oppositiopuolueiden kannattajien mieleinen toimenpide. Verojen korottamista ja lainanoton lisäämistä oppositiopuolueiden tukijat näyttäisivät kavahtavan toisin kuin hallituspuolueiden kannattajat lukuun ottamatta keskustan kannattajia.

Eläkkeelle siirtymisen vaikeuttaminen jakaa mielipiteitä ikäryhmien välillä

Kyselyn perusteella ikääntyneimmät eli yli 60-vuotiaat suhtautuvat keskimääräistä suopeammin julkisten palveluiden leikkaamiseen ja palvelumaksujen korotuksiin sekä paikallisen sopimisen lisäämiseen työpaikoilla. Ikääntyneet ja eläkeläiset hyväksyisivät eläkeiän korottamisen ja eläkkeelle siirtymisen vaikeuttamisen, mutta eläkeikää lähestyvien keskuudessa ehdotus ei saa kannatusta.

Vastaavasti nuoremmat ikäluokat suhtautuvat keskimääräistä hyväksyvämmin eläkkeelle siirtymisen vaikeuttamiseen ja hävittäjähankintojen myöhentämiseen. Julkisten ja hyvinvointipalveluiden leikkauksiin nuoremmat ikäluokat suhtautuvat ikääntyviä torjuvammin.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS . Tutkimusaineisto on koottu internetkyselyllä 30. toukokuuta – 4. kesäkuuta 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 001. Vastaajat edustavat Suomen 18–79-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.