Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU vaatii Yhdysvaltoja luopumaan Airbus-tulleista – kinastelu jatkunut jo 16 vuotta

EU vaatii Yhdysvaltoja luopumaan eurooppalaisvalmisteisille Airbus-matkustajakoneille asetetuista tulleista.

EU:n kauppakomissaari Phil Hoganin mukaan Yhdysvaltojen tulee heti lopettaa perusteettomien tullien periminen Airbus-koneista.

Aiemmin perjantaina Airbus kertoi päässeensä ratkaisuun Ranskan ja Espanjan hallitusten kanssa Airbusin niiltä saamien tukien korkojen nostamisesta Maailman kauppajärjestön (WTO) edellyttämälle tasolle.

EU ja Yhdysvallat ovat vuodesta 2004 lähtien kiistelleet WTO:ssa Airbusin ja amerikkalaisen Boeingin saamista valtiontuista. Yhdysvallat on syyttänyt Britanniaa, Espanjaa, Ranskaa ja Saksaa Airbusin tukemisesta WTO-säädösten vastaisesti. Vastaavasti EU on syyttänyt Yhdysvaltoja Boeingin säädösten vastaisesta tukemisesta.

Loppu käräjöinnille?

Yhdysvallat nosti Euroopasta tuotavien Airbusin koneiden tullin maaliskuussa 15 prosenttiin aiemmasta 10 prosentista.

Airbusin mukaan Ranskan ja Espanjan hallitusten kanssa tehty ratkaisu mahdollistaa WTO:ssa 16 vuoden ajan jatkuneen käräjöinnin lopettamisen ja poistaa perustelut Yhdysvaltojen asettamilta tulleilta. Yhtiön mukaan Yhdysvaltain korkeat tullit eurooppalaiskoneille haittaavat myös koronapandemian koettelemia amerikkalaisia lentoyhtiöitä.

Yhdysvallat on Airbus-koneiden lisäksi asettanut tulleja muun muassa eurooppalaisille juustoille ja viineille. Kauppakomissaari Hoganin mukaan WTO:lta on lähiaikoina tulossa päätös, jonka mukaan se voisi asettaa tulleja amerikkalaistuotteille.

– Vallitsevissa taloudellisissa olosuhteissa EU uskoo, että on EU:n ja Yhdysvaltojen yhteisessä intressissä, että luovumme vahingollisista tulleista, jotka tarpeettomasti rasittavat teollisuusyrityksiämme ja maatalouttamme, EU-komissio sanoi lausunnossaan.