Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP kärsi koronan vaikutuksista luottokantaan – tulos painui sadalla miljoonalla eurolla

OP-ryhmän tulos ennen veroja painui tammi–kesäkuussa 287 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 396 miljoonasta eurosta. Taustalla olivat muun muassa saamisten arvonalennukset.

Finanssiryhmän mukaan arvonalentumiset kohosivat 166 miljoonaan euroon 39 miljoonasta eurosta. Syynä olivat koronan vaikutukset luottokantaan ja maksukyvyttömyyden uusi määritelmä. Lopullisia nettoluottotappioita kirjattiin kuitenkin vain 26 miljoonaa euroa.

– Talouskehitys oli heikkoa toisella vuosineljänneksellä. Kotimarkkinoilla palvelualoilla toimeliaisuus sukelsi rajusti, mutta tilanne alkoi kohentua yllättävänkin nopeasti alkukesällä. Tämä näkyi myös asuntomarkkinoiden kehityksessä, kertoo pääjohtaja Timo Ritakallio tiedotteessa.

Hänen mukaansa teollisuus ja rakentaminen eivät kuitenkaan kärsineet Suomessa rajoituksista yhtä paljon kuin monissa muissa maissa.

Arvonalentumisten lisäksi myös sijoitustuotot laskivat tuntuvasti etenkin ensimmäisellä vuosineljänneksellä, jolloin koronakriisi syöksi osakekurssit jyrkkään laskuun.

Maksutonta lyhennysvapaata hakenut 120 000 kotitaloutta

Sen sijaan korkokate, vakuutuskate ja nettopalkkiotuotot kasvoivat Ritakallion mukaan selvästi vertailukaudesta.

– OP-ryhmä tarjosi kotitalouksille mahdollisuutta jopa 12 kuukauden maksuttomaan lyhennysvapaaseen. Tätä vapaata haki 120 000 kotitaloutta, mutta hakemusmäärä laski normaalitasolle kesäkuun lopulla, Ritakallio kertoo.

Hänen mukaansa yrityksiltä tuli 20 000 hakemusta luottojen maksuohjelmien muuttamiseksi, mutta hakemusten määrä oli myös yritysten osalta kesäkuussa jo laskussa.

– Talouspolitiikka on ollut tärkeässä roolissa tukemassa yrityksiä yli kriisin pahimman vaiheen. Nyt on syytä keskittyä toimiin, jotka tukevat talouden elpymistä sekä talouden pidemmän ajan myönteistä kehitystä, Ritakallio patistaa.

–Erityistä huomiota on syytä kiinnittää siihen, että vientiyrityksiemme kilpailuedellytykset eivät heikkene kriisin seurauksena.