Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viljasadosta on tulossa keskimääräinen – kaikkien viljojen sato hupenee viimevuotisesta

Viljasadosta on tulossa tämän hetken satonäkymien mukaan keskimääräinen, ilmoittaa Luonnonvarakeskus (Luke). Noin 3,3 miljardin kilon viljasato kattaa Luken mukaan kotimaisen kulutuksen.

Viljasatoarvio sisältää neljä tärkeintä viljaamme. Tämän vuoden ohrasato on noin 1,4 miljardia kiloa, kauraa saadaan 1,1 miljardia kiloa, vehnää 710 miljoonaa kiloa ja ruista 70 miljoonaa kiloa.

Viljasato on jäämässä liki viidenneksen viime vuotta heikommaksi. Kaikkien viljojen sato-odotukset ovat viime vuotta heikommat.

– Ruissato puolittuu, vehnäsato vähenee viidenneksen, ohrasato vähenee kuudesosan ja kaura muutaman prosentin viime vuodesta. Määrällisesti eniten pienenee ohrasato, 310 miljoonaa kiloa, ja prosentuaalisesti ruissato, yli 60 prosenttia, toteaa Luken tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala tiedotteessa.

Rypsi- ja rapsisato aallonpohjassa

Halutuimman vientiviljamme, kauran, satonäkymät ovat lähes viime vuoden tasoa. Tämä taannee Luken mukaan sen, että kauran vienti jatkuu myös tulevan syksyn sadosta.

Ruissato kattaa toteutuessaan noin 70 prosenttia kotimaisesta rukiin tarpeesta. Vajeen voi korvata viime vuoden hyvä sato, jota on vielä jäljellä varastoissa.

Hernesadosta on tulossa Suomessa historiallisen suuri. Herneen kylvöala laajeni, ja satonäkymät ovat erinomaiset: sadosta odotetaan kaksinkertaista viime vuoteen verrattuna. Toteutuessaan sato olisi satavuotisen tilastointihistorian suurin.

Ruokahernettä enemmän on kasvanut rehuherneen viljely. Rehuherne on rehuteollisuuden kotimainen valkuaislähde.

Peruna-ala sen sijaan on tilastohistorian pienin, runsaat 20 000 hehtaaria. Tällä hetkellä perunan sato-odotukset ovat viime vuoden tasolla, sitä saataneen yli 600 miljoonaa kiloa.

Rypsin ja rapsin viljelyala on vähentynyt viime vuosina. Satojen määrät ovat vähentyneet suhteessa jopa enemmän, sillä satotaso on ollut vuosia laskusuunnassa. Tänä vuonna alamäki jatkuu edelleen, ja rypsi- ja rapsisadoista on tulossa huonoimmat yli neljäänkymmeneen vuoteen.