Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluehallintovirasto määräsi kaksi palvelutaloa kiinni Rääkkylässä – yksiköiden toiminnassa merkittäviä puutteita

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on päättänyt keskeyttää tehostetun palveluasumisen Rääkkylän Suojakotiyhdistyksen omistamassa palvelutalo Viherlaaksossa ja palvelukoti Viherpolussa.

Palvelutalojen toiminta kuitenkin jatkuu lokakuun loppuun asti Siun soten ja Terveystalon toimesta, jolle on ulkoistettu Rääkkylän kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut.

Lokakuun loppuun mennessä yhdistyksen tulee saada toimintaedellytykset kuntoon.

Avin mukaan tehostetun palveluasumisen asukkaiden turvallisuutta ei ole turvattu riittävällä tavalla yöaikaan. Liian vähäinen henkilöstömitoitus on ylitarkastaja Taija Liukkosen mukaan ollut keskeisimpiä puutteita palvelutalon toiminnassa.

– Palvelutalo koostuu useasta rakennuksesta, mutta yöaikana töissä on ollut vain yksi henkilö. Tämä ei riitä takaamaan tarvittavia palveluita ja turvallisuutta asiakkaille, Liukkonen toteaa.

Turvallisuutta ovat heikentäneet myös puutteet huumausaineita sisältävien lääkkeiden säilytyksessä. Lääkkeitä ei ollut avin mukaan säilytetty lukollisessa kaapissa eikä niiden käyttöä ollut seurattu vaatimusten mukaisesti.

Hoitajamitoitus tuo aville päänvaivaa

Lääkkeitä koskeviin puutteisiin palveluntarjoaja oli tehnyt korjauksia tarkastuksen jälkeen.

– Yöaikaista hoitajamitoitusta ei kuitenkaan ollut korjattu tarkastuksen jälkeenkään. Lisäksi vastuuhenkilö ei ollut selvillä siitä, kuka asukkaista vaatii tehostettua palveluasumista ja kuka ei, Liukkonen kertoo.

Palvelutalossa olisi luvan mukaan saanut tarjota paikkoja vain tehostetun palveluasumisen asukkaille.

– Epäselvyys asukkaiden tarpeista tehostettuun palveluasumiseen kertoo laajemmista puutteista asukkaiden palvelutarpeen tunnistamisen suhteen, Liukkonen muistuttaa.

Yksikössä ei avin mukaan käy lääkäriä eikä vuosittaisia lääkärintarkastuksia ole tehty. Hoito-, palvelu- ja kuntoutussuunnitelmien laatimisessa sekä päivittämisessä on ollut myös puutteita.

Riittämätön hoitajamitoitus on Liukkosen mukaan tällä hetkellä alan yleisimpiä ongelmia ja tuottaa päänvaivaa toimintaa valvoville viranomaisille.

Vanhuspalvelujen valvontaan liittyen aluehallintavirastolle on kasaantunut tapauksia, joista osa odottaa nyt päätöstä.

– Viherlaakson palvelutalon ja Viherpolun palvelukodin lisäksi Itä-Suomen alueella ei ole kuitenkaan jouduttu lähiaikoina keskeyttämään muiden vastaavien asumisyksiköiden toimintaa, Liukkonen sanoo.

Tiedossa olleisiin puutteisiin ei ole tartuttu

Rääkkylän palvelutalon tapauksessa keskeyttäminen on voimassa siihen saakka, kunnes aluehallintovirasto toisin päättää.

– Aluehallintovirasto ei katso palveluntuottajan ryhtyneen riittäviin toimenpiteisiin asiakasturvallisuuden varmistamiseksi toimintayksiköissä. Näkemyksemme mukaan palveluntuottaja ei kykene varmistamaan tehostetun palveluasumisen asiakasturvallisuutta, Liukkonen toteaa.

Avin mukaan palveluntarjoaja ei ole tehnyt riittäviä toimia puutteiden korjaamiseksi, vaikka ne ovat olleet sen tiedossa.

Keskeyttäminen ei koske Palvelukoti Viherlaakso -toimintayksikön ilmoituksenvaraista päivätoimintaa kehitysvammaisille.