Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet – tuhatkunta mielenosoittajaa marssi Suomen Pariisin-suurlähetystölle

Ranskan teollisuusministeri Agnes Pannier-Runacher paheksuu Nokian aikeita vähentää Ranskassa yli 1 200 työntekijää. Ministeri tviittasi , että hän aikoo ottaa yhteyttä toimitusjohtaja Pekka Lundmarkiin heti, kun tämä on aloittanut tehtävässään elokuun alussa.

Pannier-Runache sanoi radiohaastattelussa torstaina, ettei voi hyväksyä eikä ymmärtää Nokian toimia.

– Haluamme aloittaa keskustelun Nokian kanssa selvittääksemme, mikä on heidän visionsa Ranskan suhteen. 5g-verkot kehittyvät ja tarpeet kasvavat, ja Nokian suunnitelmaa on vaikea ymmärtää.

Ministeri otti asiaan kantaa tavattuaan Nokian ammattiliittojen edustajia keskiviikkona. Tuhatkunta Nokian työntekijää osoitti mieltään irtisanomisia vastaan Pariisissa ja marssi Montparnassen rautatieasemalta Suomen suurlähetystölle, kertoo Liberation -lehti.

Nokia lupasi viisi vuotta sitten Alcatel-Lucent -kaupan yhteydessä säilyttää työpaikkoja Ranskassa ja kasvattaa tutkimus- ja kehityshenkilökuntaa. Nokian mukaan se on nyt vapautunut näistä sitoumuksista. Nokia lupasi tuolloin säilyttää Ranskassa 2 500 työpaikkaa ja palkata tutkimus- ja kehitystyöhön 500 lisää.

Nokian suunnittelemat vähennykset veisivät noin kolmanneksen Alcatel-Lucentin työpaikoista Ranskassa. Nokialla on Ranskassa kaikkiaan reilut 5 100 työntekijää, joista 3 600 tytäryhtiö Alcatel-Lucentin palveluksessa. Suunnitellut vähennykset kohdistuisivat suurimmaksi osaksi tutkimus- ja kehitystyötä tekeviin.

Ranskalaisministerin kannanotosta kertoi Suomessa aiemmin uutistoimisto Startel .

Macron torui, Sipilä puolusti

Henkilöstövähennykset Ranskassa ovat hiertäneet aiemminkin. Vuonna 2017 presidentti Emmanuel Macron moitti yhteisessä tiedotustilaisuudessa Nokian toimintaa pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), kun tämä vieraili Pariisissa.

Macron sanoi, ettei Nokia kunnioita niitä ehtoja, jotka neuvoteltiin Ranskan hallituksen kanssa silloin, kun Ranska hyväksyi Alcatel-Lucentin myynnin Nokialle. Macron oli neuvottelujen aikana Ranskan talousministeri ja osallistui ehtojen sorvaamiseen.

Sipilä vastasi, ettei voi ottaa asiaan kantaa, koska Nokia on yksityinen yhtiö. Nokia oli tuolloin vähentämässä Ranskasta 600 työpaikkaa.