Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa

Kroatian konservatiivinen HDZ-puolue on voittanut maan eilen järjestetyt parlamenttivaalit.

Kun äänistä oli aamulla laskettu 95 prosenttia, puolue oli saamassa 66 paikkaa maan 151-paikkaisesta parlamentista, kertoi Guardian . Sosiaalidemokraattien johtaman keskustavasemmistolaisen koalition paikkamäärä oli jäämässä 41:een.

HDZ:n puheenjohtajan, istuvan pääministerin Andrej Plenkovicin mukaan puolueen vaalivoitto on selvä.

– Vaalivoittomme on suuri ja sitova. Tehtävämme on työskennellä täysin sydämin Kroatian puolesta, pääministeri sanoi.

HDZ-puolue on johtanut Kroatiaa melkein koko itsenäisyyden ajan. Konservatiivipuolue ei saavuttanut vaaleissa tarpeeksi suurta voittoa muodostaakseen enemmistöhallitusta yksin.

Kuninkaantekijän asemaan saattaa nousta folkmuusikko Miroslav Skoron uusi nationalistipuolue Kotimaa-liike, joka on saamassa 16 paikkaa parlamentissa.

HDZ:lle Skoron nostalgia Kroatian natsimyönteistä menneisyyttä kohtaan ja syytökset hänen seksismistään tuskin nousevat ylivoimaiseksi esteeksi hallitusyhteistyölle.

Enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvitaan 76 paikkaa parlamentissa. Konservatiiveille vaihtoehto Kotimaa-liikkeen kanssa liittoutumiselle voisi olla yhteistyö kahdeksanhenkisen vähemmistökansoja edustavan ryhmän ja muiden pienpuolueiden kanssa.

Koronavirus vaaliteemana

Vaalien kantavana teemana oli koronavirus, vaikka Kroatia on selvinnyt taudista melko vähällä. Tähän mennessä covid-19-tautiin on kuollut vain vähän toistasataa ihmistä ja tartuntoja on todettu kolmisentuhatta.

Maan talous on kuitenkin riippuvainen turismista, johon virus on iskenyt lujaa. Talouden ennustetaan romahtavan tänä vuonna lähes kymmenen prosenttia.

HDZ oli pyrkinyt vaalien alla keräämään kunnian maan hyvästä koronatilanteesta. Toisaalta viime viikkoina virus on alkanut levitä aiempaa nopeammin, mikä olisi voinut sataa opposition laariin.

Lisäksi HDZ on viime aikoina – taas kerran – kärvistellyt korruptioskandaalissa, minkä odotettiin syövän sen kannatusta.