Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Energiayhtiö Fortum ei saanut läpi haluamiaan muutoksia Oulujoen vesivoimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) torppasi yhtiön toiveet tiistaina antamallaan päätöksellä.

Suomen Luonnonsuojeluliitto juhli päätöstä merkittävänä voittona, mutta käytännössä Oulujokeen ei kannata ainakaan lähivuosina odottaa uusia kalateitä lohelle ja muille vaelluskaloille.

– Uudet kalatiet ovat joka tapauksessa vuosien päässä, kertoo kalastusbiologi Jarno Turunen Lapin ely-keskuksesta STT:lle.

Lapin ely-keskus toimii Oulujoen kalatalousviranomaisena. Käytännössä ely-keskuksen täytyisi ryhtyä ajamaan muutosta nykytilanteeseen, jotta Oulujoelle rakennettaisiin uusia kalateitä vaelluskaloille.

Turusen mukaan lähitulevaisuuden asiana Oulujoella on vaelluskalojen istutuksia koskevan suunnitelman hyväksyminen seuraavalle viisivuotiskaudelle.

Myös Luonnonvarakeskuksen kalatutkija Panu Orell uskoo, että vaelluskalakantojen hoito Oulujoella perustuu lähivuosina kalojen istutuksiin, kuten aiempinakin vuosikymmeninä.

Oulujoki valjastettu vesivoiman tuotantoon

Fortumilla on Oulujoessa seitsemän voimalaitosta, jotka kaikki ovat valmistuneet 1950-luvulla. Oulujoki on pitkälti valjastettu vesivoiman tuotantoon, eikä Fortumin Oulujoen voimalaitoksiin ole rakennettu kalateitä vaelluskaloja varten.

Esimerkiksi Oulujoen Pyhäkosken voimalaitoksen voimassa oleva lupa edellyttäisi rakentamaan kalatien, joka muodostuisi kalaportaasta ja kalahissistä. Nuojuan, Pällin ja Montan voimalaitoksille taas on määrätty vuosittainen maksu, kunnes mahdolliset kalatiet rakennetaan.

Lupamääräykset ovat jo useiden vuosikymmenien takaa, mutta kalateitä ei silti ole koskaan rakennettu. Sen sijaan on sovittu, että voimalaitoksista aiheutuneita haittoja kompensoidaan vaelluskalojen istutuksilla.

Orellin mukaan Oulujoen pääuoma on rakennettu käytännössä kokonaan.

– Sinne on huomattavan hankala yrittääkään palauttaa vaelluskalojen luonnollista lisääntymistä missään merkittävässä mittakaavassa, Orell sanoo STT:lle.

Oulujoessa kalatie löytyy vain lähimpänä merta sijaitsevasta Merikosken voimalaitoksesta. Sen omistaa Oulun Energia .

Fortumin ajama muutos kaatui lopulta KHO:ssa

Hakemuksessaan Fortum olisi halunnut, että nykyisten Oulujoen kalatalousvelvoitteiden vaihtoehdoksi tulisi vaelluskalojen istutuksiin perustuva vaihtoehto.

Fortum on omasta aloitteestaan jo nostanut muun muassa lohen ja vaellussiian istutukset Oulujoella hakemuksensa mukaisiin määriin.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) hylkäsi Fortumin hakemuksen vuonna 2017, mutta Vaasan hallinto-oikeus päätyi eri kannalle viime kesänä. Hallinto-oikeus muutti lupamääräykset pääosin Fortumin hakemuksen mukaisiksi.

Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ja yksi yksityishenkilö valittivat asiasta vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Siellä asia kääntyi taas päälaelleen, kun KHO kumosi hallinto-oikeuden päätöksen.

KHO muun muassa katsoi, ettei hallinto-oikeuden tekemiä muutoksia kalatalousvelvoitteisiin voitu pitää merkitykseltään vähäisinä. Vesilain mukaan muutosten pitää olla vähäisiä, jos lupamääräyksiä muutetaan luvanhaltijan hakemuksesta.

Näin avin alkuperäinen hylkäävä päätös jäi voimaan. Samalla kaatuivat Fortumin toiveet Oulujoen kalatalousvelvoitteen muuttamisesta.

Jos Fortumin hakema muutos olisi mennyt läpi, sillä olisi Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan ollut laajoja vaikutuksia monien vesistöjen kalanhoitovelvoitteiden käsittelyyn muuallakin Suomessa.

– Kalateiden saaminen vanhoihin voimaloihin olisi voinut vesittyä täysin, liiton ympäristöjuristi Matti Kattainen sanoo tiedotteessa.

Fortum: Oikeuden päätös ei muuta kalatiekysymystä

Vesivoiman ympäristöpäällikkö Susanna Hyrkäs Fortumilta kertoo, että yhtiö jatkaa Oulujoella hakemuksensa mukaisia vaelluskalojen istutuksia.

– Sinänsä tämä (KHO:n) päätös ei muuta kalatiekysymystä mihinkään. Meidän mielestämme tärkeintä on, että Oulujoella tehtävät toimet hyödyttävät tehokkaasti kalakantojen kehitystä. Sekä istutuksia että kalateitä tulee harkita niiden vaikutusten perusteella, Hyrkäs sanoo STT:lle.

Hän huomauttaa, ettei Oulujoki ole kärkikohteiden joukossa vuonna 2012 hyväksytyssä kansallisessa kalatiestrategiassa.

– Ei nähdä, että siellä olisi potentiaalia niin paljon. Mutta jos koetaan, että kalatiestä on suurempi hyöty kuin istutuksista, niin suhtaudumme ihan myönteisesti.

Hyrkäs kiistää, että Fortumin tavoitteena olisi ollut muutoksen avulla välttää se, että yhtiö voisi tulevaisuudessa joutua rakentamaan kalateitä Oulujoella.

Kemijoelle ja Iijoelle haetaan isoja muutoksia

Kemijoelle ja Iijoelle Lapin ely-keskus on lähtenyt hakemaan isoja muutoksia voimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin. Ely-keskus esittää Kemijokeen ja Iijokeen muun muassa kalateiden ja alasvaellusreittien rakentamista vaelluskaloille.

Luonnonvarakeskuksen Orell kuvailee, että ely-keskus on tehnyt "aika tiukan" hakemuksen molemmille vesistöille. Kumpikin hakemus on parhaillaan avin käsittelyssä.

Sen sijaan Oulujoen osalta velvoitteita pohditaan vasta myöhemmin, kunhan Fortumin suunnitelmat ovat tiedossa, kertoo ely-keskuksen Turunen sähköpostitse.