Englanti avaa oviaan yli 50 maasta saapuville matkustajille – Suomi listalla, Ruotsi ei

Määräys koskee vain Englantia, sillä Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti antavat matkustajille omat määräyksensä. Kuvassa Britannian pääministeri Boris Johnson. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT

Suomalaiset pääsevät matkustamaan Englantiin ilman karanteenia 10. heinäkuuta alkaen. Britannian perjantaina julkaisemalla listalla on kaikkiaan 59 maata, joista saapuvat matkustajat välttyvät karanteenilta.

Määräys koskee vain Englantia, sillä Britannian muista osista Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti antavat matkustajille omat määräyksensä.

Sallittujen maiden listalla ovat Suomen lisäksi myös kaikki Pohjoismaat Ruotsia lukuun ottamatta. Muita listalla mainittuja maita ovat muun muassa Ranska, Italia ja Espanja.

Maita jaotellaan liikennevalosysteemillä punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin riippuen koronatartuntojen yleisyydestä. Keltaisista ja vihreistä maista saapuvien ei tarvitse eristäytyä. Vihreälle listalle kuuluvat maat ovat niitä, joiden koronatartuntatilanne on parempi kuin Englannin.

Vihreältä listalta puuttuvat Ruotsin lisäksi muun muassa Yhdysvallat ja Kiina sekä Viro. Yhdysvallat joutui punaiselle listalle, kertoo muun muassa BBC . Punaisen listan maista saapuvien matkustajien tulee jäädä karanteeniin kahdeksi viikoksi.

Liikenneministeri Grant Shapps sanoi toivovansa, että Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti tekisivät pian omat päätöksensä.

"Ruotsissa kunnioitetaan Britannian päätöstä"

Ruotsin jääminen ulos listalta sai Ruotsissa ymmärrystä. Maan ulkoministeriön tiedottaja sanoi, että Ruotsissa kunnioitetaan Britannian tekemää päätöstä. Ruotsin hallitus aikoo kuitenkin jatkaa vuoropuhelua matkustusrajoituksista Britannian kanssa.

Perjantaina Ruotsin kansanterveysviranomaiset ilmoittivat vain yhdeksästä koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Kuolemia on vahvistettu kaikkiaan 5 420.

Ruotsissa koronatartunnan on saanut yhteensä 71 419 ihmistä.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Ruotsissa on miljoonaa asukasta kohden vahvistettu lähes 563 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Suomessa vastaava luku on 59.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka