Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaan verkkokalastusrajoitukset päättyvät – luonnonsuojeluliitto vetoaa, ettei verkkoja vielä laskettaisi vesille

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät tänään.

Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa kalastajiin, jotta nämä jättäisivät verkot laskematta vesille myös rajoitusten päätyttyä. Liiton mukaan viime vuonna viisi kuuttia kuoli verkkoihin heti heinäkuun alussa.

Liitto muistuttaa, että löysänieluiset katiskat ovat kiellettyjä keskeisillä elinalueilla vuoden ympäri. Katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetriä.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan verkot aiheuttavat myös aikuisten norppien kuolemia sekä kesällä että talvella.

Huonon pesimätalven jälkeen kuutteja on todennäköisesti Saimaalla viime vuosia vähemmän, liitto kertoo tiedotteessaan. Lisäksi monen kuutin epäillään aloittaneen elämänsä tavallista heiveröisempänä.

Sairaasta norpasta ilmoitettava Metsähallitukselle

Sairaita tai vammautuneita norppia havaitsevat yleensä luonnossa liikkuvat ihmiset. Luonnonvaraista norppaa tulisi katsella kiikarilla, mieluiten vähintään 100 metrin etäisyydeltä, kertoo Metsähallitus tiedotteessa.

Jos norppa vaikuttaa apaattiselta tai näyttää vammautuneelta, voi sitä lähestyä varovaisesti vähintään 15 minuutin tarkkailun jälkeen. Jos norppa ei reagoi ihmisen läheisyyteen 5–10 metrin etäisyydellä, on jotain todennäköisesti vialla.

Metsähallitus muistuttaa, että norppaan ei saa koskea käsin tai millään välineellä. Jos norppa vaikuttaa tarkkailun perusteella sairaalta tai vammautuneelta, siitä tulee ilmoittaa puhelimitse Metsähallitukselle. Norpasta voi ottaa valokuvan mahdollisuuksien mukaan.

Jäällä lepuuttelevan kuutin kanssa on oltava entistä varovaisempi. On tavallista, että saimaannorppaemo jättää kuutin jäälle tai rantakivelle useaksi tunniksi. Kuutin lähietäisyydelle ei saa mennä.

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen

Norppien säilymisen uhkana ovat kalanpyydykset, ilmastonmuutos, rantarakentaminen ja muu ihmisen aiheuttama pesinnän häirintä. Lisäksi norppakannan pieni koko ja hajanaisuus Saimaalla ovat uhkana lajin säilymiselle, kertoo Metsähallitus.

Metsähallituksen mukaan saimaannorppakanta pieneni 1980-luvun alkupuolelle saakka. Norppakannan koko on pikkuhiljaa kasvanut tuolloin aloitettujen suojelutoimien ansiosta. Varsinkin kuuttien eloonjäämismahdollisuudet ovat parantuneet.

Vain Saimaassa elävä norpan alalaji saimaannorppa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Saimaannorpan kannaksi arvioidaan runsaat 400 yksilöä, kertoo WWF.

Saimaannorppa jäi eristyksiin noin 8 000 vuotta sitten, kun Saimaan ja Itämeren yhteys katkesi jääkauden jälkeen maan kohoamisen myötä.