Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien luottamus on elpynyt selvästi alkukesän aikana ja on vahvempaa kuin vuosi sitten

Suomessa Tilastokeskus kertoi aiemmin maanantaina, että kuluttajien luottamus on elpynyt kesäkuussa. Indikaattorin pisteluku on -3,9, kun toukokuussa se oli -9,0 ja huhtikuussa -13,9. Kuluttajien luottamus talouteen on myös hieman vahvempaa kuin vuosi sitten, jolloin pisteluku oli -4,6.

– Lukema on edelleen kehno verrattuna pitkän ajan keskiarvoon –1,8, mutta kertoo silti yllättävänkin vauhdikkaasta elpymisestä ja on jopa parempi kuin viime syksyn tai alkutalven mittaukset ennen koronaepidemian käynnistymistä, kirjoittaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kommentissaan.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat toukokuuhun verrattuna. Selvimmin paranivat odotukset Suomen talouskehityksestä seuraavan vuoden aikana. Ne pysyivät kuitenkin edelleen heikkoina.

Sen sijaan arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja lähitulevaisuudesta vastasivat suunnilleen pitkän ajan keskimääräisiä näkemyksiä. Lisäksi kestokulutusaikeet olivat kesäkuussa jo melko lupaavalla tasolla.

– Tunnelmien kohoaminen heijastelee talouden avautumista ja vapauden tuntua, kun epidemia on hellittänyt. Jo pidempään on Suomessa uusia tautitapauksia ollut vain vähän, ja elämä tuntuu palanneen tavanomaisiin uomiin, Appelqvist arvioi.

Koronatilanteen kehityksestä ei ole takeita

Appelqvist huomauttaa kuitenkin, ettei mitään takeita ole siitä, että koronatilanne pysyisi jatkossakin hallinnassa, mutta juuri nyt sitä ei haluta ajatella.

Tilastokeskuksen mukaan odotukset työttömyystilanteen kehityksestä paranivat kesäkuussa merkittävästi, mutta olivat yhä ankealla tasolla. Samaa oli havaittavissa työllisten kuluttajien eli palkansaajien ja yrittäjien kokeman omakohtaisen työttömyyden uhan kohdalla.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat kesäkuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin jo jonkinlaisena säästämiselle, mutta huonona kestotavaroiden ostamiselle ja varsinkin lainanotolle.