Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKO tuomitsi Ilmavoimien entisen komentajan sakkoihin Lemmenjoki-jutussa

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Ilmavoimien entisen komentajan, kenraalimajuri Sampo Eskelisen sakkoihin palvelusrikoksesta Lemmenjoki-jutussa.

KKO:n mukaan Eskelinen jätti tahallaan huolehtimatta siitä, että Karjalan lennoston komentajan rikosepäilystä käynnistetään viipymättä esitutkinta.

Useat henkilöt olivat Lemmenjoella syksyllä 2017 järjestetyn Puolustusvoimien vapaaehtoisen harjoituksen aikana tehneet havaintoja Karjalan lennoston komentajan esiintymisestä päihtyneenä sekä tämän epäasiallisesta kielenkäytöstä ja käyttäytymisestä harjoitukseen osallistuneita henkilöitä kohtaan.

Eskelinen oli tapahtuma-aikaan lennoston komentajan kurinpitoesimies. Lain mukaan kurinpitoesimiehen pitää käynnistää viipymättä esitutkinta, jos hän on tullut tietoiseksi alaisensa tekemästä sotilasrikoksesta tai epäilee sotilasrikoksen tapahtuneen.

Tutkintapyyntö tehtiin vasta muutaman kuukauden jälkeen

Eskelinen vaati ensisijaisesti syytteen hylkäämistä KKO:ssa. Toissijaisesti hän vaati, että hänet jätettäisiin tuomitsematta rangaistukseen tai että rangaistusta ainakin alennetaan.

KKO kuitenkin tuomitsi hovioikeuden tavoin Eskelisen 30 päiväsakkoon palvelusrikoksesta.

KKO:n mukaan Eskelinen oli viimeistään 29. syyskuuta 2017 tullut tietoiseksi lennoston komentajan tekemästä epäillystä sotilasrikoksesta. Hänen olisi pitänyt viimeistään 3. lokakuuta huolehtia siitä, että asiassa toimitetaan esitutkinta. Eskelinen kuitenkin teki tutkintapyynnön vasta 18. joulukuuta.

KKO katsoi Eskelisen palvelusrikoksen tekoajan alkaneen 4.10.2017. Tätä aikaisemmalta ajalta syyte hylättiin. Aiemmin hovioikeus oli tuominnut Eskelisen palvelusrikoksesta tekoajalla 29.9.–18.12.2017.

Asia käsiteltiin Eskelisen sotilasarvon vuoksi toisena oikeusasteena KKO:ssa.

Lennoston komentaja solvasi vapaaehtoiseen harjoitukseen osallistuneita

Karjalan lennoston komentajana toiminut Markus Päiviö sai viime kesänä Helsingin hovioikeudesta sakkotuomion esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Hovioikeuden mukaan Päiviö käyttäytyi sopimattomasti ja epäasiallisesti muun muassa solvattuaan harjoitukseen osallistuneita. Hän oli myös ollut siinä määrin päihtynyt, että hänen palveluskykynsä oli oikeuden mukaan alentunut syksyllä 2017 Lemmenjoella järjestetyssä vapaaehtoisessa harjoituksessa, jota hän johti.

Kunnianloukkaustuomio Päiviölle tuli, koska hän kutsui harjoitukseen osallistunutta Nurmeksen kaupunginjohtajaa Suomen paskimmaksi kaupunginjohtajaksi.

Päiviö oli hovioikeuden mukaan muun muassa kutsunut erityisesti Karjalan lennoston henkilöstöä homorunkkareiksi sekä kutsunut lennoston esikuntapäällikköä munattomaksi. Hovioikeus piti tätä siinä määrin nöyryyttävänä, että Päiviö syyllistyi esimiesaseman väärinkäyttämiseen.

Päiviön tuomioon ei haettu valituslupaa KKO:sta.

Lindberg ei saanut syytettä Lemmenjoki-jupakasta

Puolustusvoimien entistä komentajaa Jarmo Lindbergiä vastaan ei nostettu syytettä Lemmenjoen tapauksen jälkihoidosta.

Lindbergiä epäiltiin palvelusrikoksesta sillä perusteella, että hän ei olisi ryhtynyt tarpeeksi aktiivisesti kurinpitotoimiin Lemmenjoen tapahtumien ja jälkitoimien selvittämiseksi. Lindberg oli Eskelisestä seuraava lenkki kurinpidollisessa komentoketjussa.

Hovioikeudessa ja KKO:ssa oli tullut esiin, että Lindberg sai lokakuussa 2017 Eskeliseltä Lemmenjokea koskevan sähköpostin. Eskelinen kertoi KKO:ssa informoineensa Lindbergiä asiasta.

Maaliskuun lopulla syyttäjä ilmoitti, ettei asiassa ole syytteen nostamisen edellyttämää näyttöä Lindbergin syyllistymisestä tahalliseen tai edes huolimattomuudesta tehtyyn palvelusrikokseen.