Helteet ja poutasäät päättyvät, edessä on melko vetinen viikko

Vaikka lämpötilat laskevat, lämpö pysyy heinäkuun tavanomaisissa lukemissa. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Kesäkuun vaihtuminen heinäkuuhun alkavalla viikolla merkitsee myös kuumien hellesäiden päättymistä. Vaikka lämpötilat laskevat, lämpö pysyy silti heinäkuun tavanomaisissa lukemissa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Mittarit näyttävät viikolla enimmillään noin 20:tä astetta. Viikko on paitsi edeltäjiään viileämpi, myös melko sateinen.

– Ensimmäiset sateet saapuvat maanantaina Länsi-Suomeen ja leviävät siitä muualle maahan, ensin Itä-Suomeen, kertoi päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Nämä sateet hiipunevat keskiviikon vastaiseen yöhön mennessä.

Lomalaiset eivät ehkä ole mielissään, mutta kuivunut luonto kiittää, kun lännestä saapuu Mustalan mukaan viikon kuluessa useita sadekuuroalueita.

– Perjantai saattaisi olla viikon päivistä poutaisempi, meteorologi arvioi.

Tuuli voi yltyä eteläisillä merialueilla viikon aikana navakaksi.

Heinäkuullekin ehkä helteitä

Heinäkuun jatkon sääennuste on Mustalan mukaan vielä epävarma.

– On mahdollista, että sää lämpenee uudelleen helteisiin asti. Jos näin käy, lämpö palaa kuitenkin vasta heinäkuun toisella viikolla.

Meteorologin mukaan on myös syytä todeta, että osa ennustemalleista ei lupaa heinäkuulle hellekelejä.

Päättyvän kesäkuun kokonaistietoja täytyy vielä odottaa. Sen voi Mustalan mukaan jo sanoa, että kesäkuu oli poikkeuksellisen lämmin varsinkin Suomen länsiosissa aina Etelä-Lappiin asti.

Kesäkuun helteet alkoivat kuukauden 10. päivänä. Pätsi yltyi enimmillään 33,5 asteeseen, mikä mitattiin Satakunnan Kankaanpäässä.

Vielä sunnuntaina lämpö kipusi Suomessa yli 30 asteeseen. Turun Artukaisissa mittarin elohopea näytti 31,2 astetta, ja Satakunnassa sekä Kokemäellä että Porin lentoasemalla oli sielläkin yli 30 asteen helle. Pohjanmaalla hikoiltiin sunnuntaina enimmillään noin 29 asteen lämmössä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka