Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KORJAUS: Helteellä etätyöläiselläkin on oikeus lisätaukoihin

Kuumuus kuormittaa työntekijää myös etätöissä, ja työnantajan on huomioitava kotitoimiston olosuhteet työn rytmittämisessä.

– Etätöiden aikana työnantajan tulee varmistua siitä, että työntekijät ovat tietoisia esimerkiksi tauottamiseen liittyvistä käytännöistä lämpötilan noustessa, erikoistutkija Seppo Tuomivaara Työterveyslaitokselta sanoo.

Työsuojeluviranomaiset neuvovat, että töissä pitäisi olla 10 minuutin tauko kerran tunnissa, jos lämpötila ylittää 28 celsiusastetta. Jos lämpötila ylittää 33 astetta, tarvitaan 15 minuutin tauko tunnissa.

Tuomivaaran mukaan ei riitä, että työnantaja ainoastaan yksipuolisesti tiedottaa tauottamisesta. Sopivista käytännöistä olisi hyvä keskustella yhdessä työntekijöiden kanssa esimerkiksi tiimipalavereissa tai esimieskeskusteluissa.

Sopivien näyttöjen ja tuolien käyttö lisää hyvinvointia

Etätyöjakson aikana työnantajan vastuulla on Työterveyslaitoksen mukaan ensisijaisesti huolehtia, että työntekijät ovat tietoisia terveyteen ja turvallisuuteen vaikuttavista riskitekijöistä. Työturvallisuuslain mukaisesti työnantaja on vastuussa myös etätyöntekijän työterveydestä ja työsuojelusta.

– On hyvä kysymys, onko työnantajan vastuulla etätyöjakson aikana toimittaa työntekijöille tuulettimia tai muita etätyötä parantavia välineitä. Etätyön tekeminen on aina vapaaehtoisuuteen ja sekä työntekijän että työnantajan suostumukseen. Työsuojelulainsäädännön näkökulmasta nykyinen tilanne onkin problemaattinen, koska monen täytyy tehdä etätöitä olosuhteiden pakosta, Tuomivaara toteaa.

Etätyöjakson aikana työpaikan sisällä voidaan Tuomivaaran mukaan sopia työntekoa parantavien välineiden lainaamisesta etätyöntekijälle, vaikka velvoitetta tähän ei työnantajalla olekaan.

Henkilöstöjohtamista Vaasan yliopistossa tutkivan professori Liisa Mäkelän mukaan työnantaja voi tukea työntekijän hyvinvointia merkittävästi tarjoamalla näyttöjä tai työtuoleja käytettäväksi etätyössä.

– Työergonomia ja sitä tukevat välineet ovat yksi tärkeimpiä työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Oikeiden työvälineiden teho perustuu siihen, että niitä muistetaan käyttää säännöllisesti. Sopivaksi asennetusta työpöydästä ja tuolista ei ole paljon apua, jos valtaosan työajasta työskentelee sohvalla istuen, Mäkelä muistuttaa.

Vaihtelu työpäivän aikana tärkeää

Etätyöskentely on saanut monen työntekijän käyttämään luovuutta omien työtapojen järjestämisessä. Aalto-yliopiston apulaisprofessorin Tom Bäckströmin mukaan kokousten järjestäminen on kehittynyt poikkeusolojen aikana joustavampaan suuntaan.

Etäyhteyksien ansiosta osa työntekijöistä voi Bäckströmin mukaan löytää itselleen parempia työskentelemisen tapoja.

– Moni on huomannut, että epävirallisempiin kokouksiin osallistuessaan voi istua terassilla tai käydä samalla vaikka kävelyllä. Aina tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta työpaikoilla olisi hyvä puhua sopivista tavoista osallistua kokouksiin, Bäckström sanoo.

Myös minitauoilla on merkittävä vaikutus etätyöntekijän hyvinvointiin. Professori Liisa Mäkelä muistuttaa, että työpisteelle ei ole hyvä jämähtää pitkäksi aikaa kerrallaan.

– Toimistolla kahvitauoille siirtyminen ja liikkuminen työpaikan sisällä rytmittävät työntekoa luonnostaan. Etätyöntekijällä on suurempi vastuu itse tauottaa työntekoaan ja samalla huolehtia liikkumisesta ja fyysisestä aktiivisuudesta työpäivän aikana, Mäkelä toteaa.

Tauoista kannattaa puhua avoimesti

Taukojen pitämisen voi varmistaa esimerkiksi työkoneelle asennettavalla sovelluksella, joka muistuttaa tauoista työpäivän aikana.

– Etätöissä työntekoon voi tavallistakin helpommin uppoutua niin syvälle, että tauot unohtuvat kokonaan, Työterveyslaitoksen Tuomivaara toteaa.

Etätyön kuormittavuudesta ja hyvinvointia tukevista käytännöistä olisi Tuomivaaran mukaan hyvä puhua työyhteisöissä mahdollisimman avoimesti. Näin työntekijöille voi välittyä selvempi kuva siitä, mikä etätöiden aikana on luvallista ja normaalia ja miten voi toisaalta helpottaa omaa työskentelyään.

Hallituksen linjauksen mukaisesti suositus laajalle etätyön tekemiselle jatkuu vielä heinäkuun yli ja päättyy elokuun alussa. Linjauksen taustalla on epidemiatilanteen rauhoittuminen.

---

Korjattu sunnuntain (28.6.) juttua maanantaina kello 18.59. Poistettu pääotsikosta osio, jossa kerrottiin, että työnantajan ei tarvitse toimittaa tuulettimia kotitoimistoille. Erikoistutkija Tuomivaaran mukaan kysymys työnantajan vastuusta työvälineiden toimittamisen suhteen on poikkeusolojen aikaan epäselvä.

Korjattu Tuomivaaran kommentti 6. kappaleessa muotoon "On hyvä kysymys, onko työnantajan vastuulla...".