Puolassa äänestetään presidentinvaaleissa, joita on luonnehdittu tiukaksi kisaksi – pystyykö haastaja pakottamaan istuvan presidentin toiselle kierrokselle?

Puolalaiset äänestävät tänään presidentinvaaleissa, joita on luonnehdittu tiukaksi kisaksi istuvan presidentin Andrzej Dudan ja Varsovan pormestarin Rafal Trzaskowskin välillä.

Dudalla on konservatiivisen hallituksen tuki takanaan. Hänen katsotaan kuuluvan myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tärkeimpiin liittolaisiin Euroopassa. Dudan politiikka on nostattanut niskakarvat pystyyn Euroopan unionissa.

Trzaskowskia on luonnehdittu liberaaliksi ja EU-myönteiseksi. Hän onkin luvannut parantaa Puolan suhteita EU:hun

– Tämä on ratkaiseva hetki. Todella paljon riippuu tästä ratkaisusta, sanoi Puolan entinen presidentti ja Solidaarisuus-liikkeen perustaja Lech Walesa äänestäessään Gdanskissa.

Walesa tunnetaan nykyisen hallituksen terävänä arvostelijana.

Vaalikampanjaa hallinnut huoli demokratiasta ja taloudesta

Mielipidemittauksissa Trzaskowskin suosio on noussut, ja hän saattaa pakottaa Dudan toiselle kierrokselle 12. heinäkuuta. Kannatuksen noususta huolimatta Duda on kannatusmittauksissa kuitenkin edelleen Trzaskowskin edellä.

Äänestysvilkkaus oli puolenpäivän aikaan korkeammalla vuoden 2015 presidentinvaaleihin verrattuna. Nyt äänensä oli antanut noin 24 prosenttia äänestäjistä, kun se viime kerralla vuonna 2015 oli reilut 14 prosenttia.

Tämän vuoden presidentinvaalikampanjaa on hallinnut huoli demokratiasta ja taloudesta, jota koronapandemia on heikentänyt.

Vaalihuoneistojen edessä jonoissa noudatettiin turvavälejä

Eri puolilla maata vaalihuoneistojen edessä näkyi pitkiä jonoja, joissa kasvomaskeihin sonnustautuneet äänestäjät seisoivat turvavälejä noudattaen.

– Äänestin tietenkin Trzaskowskia. Miksikö? Demokratian, oikeuslaitoksen ja vähemmistöjen kunnioituksen takia, sanoi 66-vuotias Joanna Ugniewska äänestettyään koulussa Varsovan keskustassa.

Toisenlaisen vastauksen sai Tarnovin kaupungissa Puolan eteläosassa, joka on konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen vankkaa aluetta. Andrzej Guzik sanoi äänestäneensä Dudaa tämän johdonmukaisuuden takia.

– Henkilökohtaisesti kykenen näkemään vain Dudan presidenttinä, hän sanoi.

Puolan hallitus on viime vuosina toteuttanut suosittuja sosiaalietuuksia, mutta on myös ajanut kiisteltyjä oikeuslaitoksen uudistuksia.

Laki ja oikeus -puolueen mielestä uudistuksia tarvitaan korruption kitkemiseksi oikeuslaitoksesta, mutta uudistusten vastustajat sekä EU katsovat niiden murentavan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä ja demokratiaa.

Ero suhtautumisessa sukupuolivähemmistöihin

Duda on luvannut puolustaa vallassa olevan Laki ja oikeus -puolueen sosiaalietuuksia. Nämä olivat tärkeimpiä tekijöitä siinä, että puolue sai lokakuun parlamenttivaaleissa entistä suuremman enemmistön parlamentin alahuoneessa.

Duda on myös myötäillyt Laki- ja oikeus -puolueen hyökkäilyjä sukupulivähemmistöjä vastaan.

Trzaskowski puolestaan on antanut tukensa homojen oikeuksille ja sanonut olevansa avoin ajatukselle samaa sukupuolta olevien liitosta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka