Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänä vuonna on hukkunut jo ainakin 59 – määrä jatkaa kasvamistaan

Suomessa on tänä vuonna hukkunut jo ainakin 59 ihmistä, selviää Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) tilastoista. Tiedot kerätään mediasta jälkikäteen, joten luku ei ole täsmällinen.

Viimeksi eilen hukkui kaksi ihmistä. Nuori mies hukkui Hietaniemen uimarannalla Helsingissä. Toinen henkilö, josta ei kerrottu tarkempia tietoja, hukkui Näsijärveen Tampereella.

Juhannuksena hukkui kahdeksan ihmistä, mikä oli keskimääräiseen nähden suuri luku.

– Juhannuksen aikana oli uimiseen liittyviä hukkumisia. Ihan uimarannoillakin, mikä on kohtalaisen poikkeuksellista, sanoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Jo toukokuun loppuun mennessä hukkuneita oli yli 40, mikä oli suurin määrä kuuteen vuoteen. Lukuun vaikutti etenkin jäihin pudonneiden suuri määrä. Jäihin hukkuneita oli alkuvuonna peräti 19.

Lämmin sää ja epidemia saaneet ihmiset vesille

Heinonen arvioi kevään ja kesään korkean hukkuneiden määrän selittyvän ainakin osittain sillä, että lämmin sää ja koronavirusepidemia ovat saaneet ihmiset viettämään normaalia enemmän aikaa vesillä.

Vesillä on tapaturmille Heinosen mukaan joitakin selkeitä riskitekijöitä. Itsestään selvin on pelastusliivien unohtaminen.

– Usein ollaan liikkeellä pienellä veneellä ja ihan tutuillakin vesillä, kun pudotaan veteen, eikä pelastusliivejä ole.

Heinonen myös muistuttaa, että hukkuminen on yleisimpiä lapsen tapaturmaisen kuoleman syitä. Hän korostaakin pienten lasten silmällä pitämisen tärkeyttä rannoilla.

Turvallisuuteen on Heinosen mukaan yksinkertaisia nyrkkisääntöjä.

– Uimaan ei pitäisi lähteä yksin, uitaisiin rannan suuntaisesti, muistettaisiin pelastusliivit, Heinonen listaa.

– Ja jos alkoholia nauttii, niin olisi parempi pysyä rannalla.