Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin liittolaisia tutkinut syyttäjä sai sittenkin potkut – oikeusministerin mukaan asiasta päätti presidentti

Yhdysvalloissa New Yorkissa toimiva liittovaltion syyttäjä Geoffrey Berman on sittenkin erotettu. Oikeusministeri William Barrin asiaa koskevasta kirjeestä kertovat useat mediat. Oikeusministerin mukaan erottaminen tapahtui presidentti Donald Trumpin päätöksellä.

– Olet valitettavasti valinnut julkisen näytöksen julkisen palvelun sijaan. Koska olet ilmoittanut, ettet aio erota, olen pyytänyt presidenttiä siirtämään sinut syrjään tästä päivästä lukien. Hän on tehnyt niin, Barr kirjoitti Bermanille suunnatussa kirjeessä.

Kirjeestä kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Berman on työssään tutkinut useiden Trumpin lähipiirin jäsenten toimia. Mahdollista erottamista alettiin vatvoa jo perjantaina, kun oikeusministeriö julkisti myöhään illalla tiedotteen, jonka mukaan Berman olisi eroamassa.

Berman kuitenkin vastasi omalla tiedotteellaan, ettei ole eronnut eikä aiokaan erota ennen kuin hänen seuraajansa nimitys on vahvistettu senaatissa. Julkisella näytöksellä Barr viittaa tähän Bermanin vastaukseen.

Asia näyttää aiheuttaneen juopaa myös Trumpin ja hänen uskollisena tukijanaan tunnetun Barrin välille, sillä Trump kiisti oikeusministerin kirjeen jälkeen lauantaina paikallista aikaa sekaantuneensa asiaan.

– Kyseessä on hänen (Barrin) ministeriönsä, ei minun ministeriöni. Asia ei kuulu minulle, Trump sanoi toimittajille CNN:n mukaan.

Berman ilmoitti Barrin kirjeen jälkeen tiedotteessa jättävänsä tehtävänsä.

Sijaisena aloittaa Bermanin apulaissyyttäjä

Berman on ollut Trumpin hampaissa pitkään. Berman on kahden vuoden aikana nostanut syytteitä muun muassa Trumpin asianajajana toiminutta Michael Cohenia, kahta Trumpin asianajajan Rudy Giulianin yhteistyökumppania ja liikemies Jeffrey Epsteiniä vastaan. Myös Giulianin sekä Trumpin virkaanastujaiskomitean toiminta on tutkittavana.

Oikeusministeriön mukaan Bermanille oli tarjottu useita muita virkoja syyttäjän tehtävän tilalle, mutta hän oli torjunut ne kaikki.

Perjantaina kerrottiin, että Bermanin tilalle olisi nousemassa Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomission puheenjohtaja Jay Clayton, jolla ei ole minkäänlaista syyttäjäkokemusta. Washington Postin mukaan Clayton on yritysjuristina toimiessaan edustanut esimerkiksi useita suuryrityksiä.

Barr kertoi kuitenkin lauantain kirjeessään, että ennen viran täyttöä väliaikaisena liittovaltion syyttäjänä aloittaa Bermanin apulaissyyttäjänä toiminut Audrey Strauss. Berman ilmaisi lausunnossaan hyväksyvänsä ratkaisun.