Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina asetti kaksi kanadalaista syytteeseen vakoilusta – yhteyttä Huawei-tapaukseen epäillään

Kiina ilmoittaa asettaneensa kaksi Kanadan kansalaista syytteeseen vakoilusta. Entinen diplomaatti Michael Kovrig ja liikemies Michael Spavor pidätettiin jo puolitoista vuotta sitten.

Heidät pidätettiin vain reilu viikko sen jälkeen, kun Kanada oli ottanut kiinni puhelimia ja verkkolaitteita valmistavan Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun Yhdysvaltojen antaman pidätysmääräyksen perusteella.

Mengin luovuttamisesta Yhdysvaltoihin on syntynyt pitkä oikeusprosessi, joka jatkuu edelleen. Kanadalainen tuomari päätti viime viikolla, että luovutusprosessi saa jatkua. Yhdysvallat vaati Mengin pidättämistä, koska se syyttää Huaweita Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta.

Meng on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär. Hänet on vapautettu takuita vastaan, ja hän on asunut Vancouverin ulkopuolella sijaitsevassa luksushuvilassa odottaessaan luovutusprosessinsa ratkaisua. Prosessi saattaa venyä vuosien mittaiseksi, jos ratkaisuista valitetaan.

Trudeau tuskastunut

Pidätetyt kanadalaiset ovat olleet vankilassa, eikä Kanadan suurlähetystö ole koronavirusepidemian puhkeamisen jälkeen saanut tehdä kuukausittaisia vierailuja heidän luonaan. Kiinan ulkoministeriön mukaan kaksikko on hyvässä kunnossa ja heitä säilyttävässä laitoksessa ei ole juuri ollut koronatartuntoja.

Asiaa seuranneiden lähteiden mukaan kanadalaisia on kuitenkin kuulusteltu tuntikaupalla ja he joutuivat kuuden ensimmäisen pidätyskuukauden aikana nukkumaan valot päällä. Kiinalainen ihmisoikeusjuristi Li Fangping sanoi uutistoimisto AFP:lle, että kaksikon oikeudenkäynti saatetaan pitää salaisena ja nopeasti, ehkä puolen vuoden sisällä.

Jupakka on pahasti kiristänyt Kiinan ja Kanadan välisiä suhteita. Kiina on estänyt Kanadaa viemästä maataloustuotteita Kiinaan miljardien dollarien edestä. Kanadan pääministeri Justin Trudeau on toistuvasti sanonut, että Mengin kohtalo on tuomioistuinten käsissä eikä Kanada voi siihen puuttua. Trudeaun mukaan Kiina "ei näytä ymmärtävän, mitä riippumaton oikeuslaitos tarkoittaa".

Kanadan ulkoministeri Francois-Philippe Champagne sanoi Kanadan jatkavan työtään Kovrigin ja Spavorin vapauttamiseksi sekä kuolemaan tuomitun kanadalaisen Robert Schellenbergin armahtamiseksi.