Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU ampuu Applea täyslaidallisella oikeusjuttuja – kilpailijat syyttävät amerikkalaisyhtiötä valta-asemansa väärinkäyttämisestä

Euroopan komissio avasi tiistaina suuren luokan oikeustaistelun yhdysvaltalaista tietokone- ja laitevalmistaja Applea vastaan. Yhtiötä syytetään useassa oikeusjutussa EU:n kilpailulakien rikkomisesta.

Oikeusjutut perustuvat Applen kilpailijoiden tekemiin valituksiin. Joukossa on muun muassa musiikkisovellusyhtiö Spotifyn valitus siitä, että iPhone-puhelimia valmistava Apple väärinkäyttää sovelluskauppansa suomaa valta-asemaa.

Spotifyn mukaan Apple on rajoittanut iPhoneilla epäreilusti niiden sovellusten toimintaa, jotka eivät käytä valmistajan omaa Apple Pay -maksujärjestelmää.

– Vaikuttaa siltä, että Apple on saanut haltuunsa portinvartijan roolin Applen laitteilla käytettävien sovellusten ja sisällön suhteen, sanoi EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager lausunnossa .

– Meidän on varmistettava, että Applen säännöt eivät vääristä kilpailua markkinoilla, joilla Apple itse kilpailee muiden sovellusvalmistajien kanssa, kuten musiikin suoratoistossa Apple Musicin kohdalla, hän jatkoi.

Komissio käynnisti tutkinnan Apple Pay -järjestelmästä, sillä Applen epäillään sulkeneen kilpailijoita markkinoilta epäreiluin keinoin.

Apple: "Pettymys"

Apple puolustautui ilmoittamalla, että EU:n syytökset ovat perusteettomia. Yhtiö myös arvosteli kilpailijoitaan teräväsanaisesti.

– On pettymys, että Euroopan komissio ajaa perusteettomia valituksia kouralliselta yhtiöitä, jotka haluavat ilmaisen lounaan eivätkä halua leikkiä samoilla säännöillä kuin kaikki muut, yhtiön lausunnossa kerrotaan.

Applen mukaan se haluaa ylläpitää tasaista pelikenttää kaikille.

Kyse ei ole ensi kerrasta, kun Apple joutuu EU:n hampaisiin. Neljä vuotta sitten EU määräsi yhtiön maksamaan 13 miljardin euron verorästit Irlannille . Korvaukset ovat toistaiseksi maksamatta, sillä Apple on valittanut päätöksestä.

Irlanti on ilmoittanut, ettei se halua korvausta. Maa on halunnut varjella asemaansa kansainvälisten yhtiöiden veroparatiisina Euroopassa.