Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi aikoo pumpata satoja miljoonia euroja lentoyhtiö SAS:n tukemiseen

Ruotsin valtio aikoo tukea lentoyhtiö SAS :ää jopa viidellä miljardilla kruunulla eli vajaalla 500 miljoonalla eurolla.

Ruotsin hallitus ilmaisi aikeensa maanantaina, mutta kertoi pääomituksen edellyttävän SAS:ltä järeitä ilmastotoimia. Rahamarkkinaministeri Per Bolundin mukaan päästöjä on leikattava tuntuvasti ja nopeasti.

SAS:n mukaan myös Tanskan hallitus on suostunut pääomittamaan lentoyhtiötä. Yhtiö arvioi, että tukitoimet turvaavat sille yhteensä noin 12,5 miljardin kruunun eli noin 1,2 miljardin euron rahoituksen.

Ruotsin ja Tanskan valtiot ovat SAS:n pääomistajia. Ruotsi omistaa yhtiöstä 14,82 prosenttia ja Tanska 14,24 prosenttia. Elinkeinoministeri Ibrahim Baylanin mukaan ei ole poissuljettua, että Ruotsin omistusosuus kasvaisi. Se riippuu kuitenkin hänen mukaansa muista omistajista ja neuvottelujen etenemisestä.

Rahoituksen yksityiskohdista on tarkoitus sopia kesäkuun loppuun mennessä. Pääomitus vaatii myös Ruotsin parlamentin hyväksyntää.

SAS on monien muiden lentoyhtiöiden tavoin ajautunut vaikeuksiin sen jälkeen, kun koronaviruspandemia pysäytti valtaosan lentoliikenteestä. Yhtiön neljännesvuosi helmikuusta huhtikuuhun oli 350 miljoonaa euroa tappiollinen. Jo toukokuussa Ruotsin ja Tanskan valtiot takasivat SAS:lle 300 miljoonan euron lainan.

SAS kertoi tiedotteessaan neuvottelevansa tuesta myös Norjan valtion kanssa. Norja ei kuulu enää yhtiön omistajiin, mutta SAS:llä on Norjassa paljon toimintaa.

Ruotsin valtio aikoo tukea myös Swedaviaa, joka pyörittää maassa kymmentä lentokenttää. Swedavialle on tiedossa 3,15 miljardin kruunun eli noin 300 miljoonan euron tuki.

Swedavia ilmoitti samassa yhteydessä, että se aikoo toistaiseksi keskeyttää Tukholman Arlandan lentokentällä käynnissä olevia uudistusprojekteja.

--

Juttua on korjattu 17.6. klo 10:49: Oikea summa on viisi miljardia kruunua, ei viisi miljoonaa kruunua.