Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulmuni ei kerro, aikooko palata hallitukseen, jos saa jatkaa puheenjohtajana

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei vielä kerro, aikooko hän palata takaisin hallitukseen, jos saa jatkomandaatin puolueen puheenjohtajana. Kulmuni totesi puheenjohtajavalinnan olevan nyt keskustan kenttäväen käsissä.

Puolueen kannatuksen kohentaminen vaatii Kulmunin mukaan nyt sitä, että keskustan on valloitettava kansalaisten luottamus takaisin. Keskustan täytyy hänen mukaansa uudestaan "sukeltaa ihmisten sydämiin".

Kulmuni ei asettanut prosenttitavoitetta, miten korkeaksi keskustan kannatuksen tulisi syksyn puoluekokoukseen mennessä nousta.

– Meidän tehtävämme on saada ihmisten luottamus. Jos luottamusta ei tule, meidän täytyy tehdä asiat paremmin. Perikeskustalaisilla arvoilla tätä luottamusta pystyy tulemaan, hän sanoi toimittajille keskustan puoluevaltuuston kokouksen tauolla.

Kulmunin mukaan perikeskustalaisista arvoista, joita liike on aina edustanut, on tullut koronan jälkeen myös valtavirtaa. Kulmuni kysyi, kuka uskaltaa enää kritisoida huoltovarmuutta, omavaraisuutta ja hyviä etäyhteyksiä.

– On tärkeää, että ne kanavoituvat nimenomaan keskustan kautta eikä muiden liikkeiden kautta.

Kulmuni myös totesi, että kun katsoo galluplukuja, näitä arvoja ei samaisteta keskustaan.

– Sen minä ajattelin kääntää toisin päin, hän sanoi.

Keskustan kannatus vain 10,7 prosenttia

Kulmuni erosi viime viikolla valtiovarainministerin tehtävästään. Hän kuitenkin ilmoitti, että jatkaa puolueen puheenjohtajana ja on halukas jatkamaan keskustan johtajana myös alkusyksyn puoluekokouksen jälkeen.

Ylen tuoreimman gallupin mukaan enemmistö keskustavaikuttajista toivoo, että Kulmuni haastettaisiin. Useimpien mielestä paras haastaja olisi kansanedustaja Annika Saarikko.

Vastaehdokkaan Kulmunille halusi 60 prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista.

Vielä helmikuussa vain 24 prosenttia keskustavaikuttajista kaipasi Kulmunille vastaehdokasta. 64 prosenttia torjui ajatuksen.

Ylen kysely lähetettiin kaikille keskustan eduskuntaryhmän, puoluevaltuuston ja puoluehallituksen jäsenille, joita on yhteensä 187. Vastauksensa antoi 88 keskustavaikuttajaa eli vastausprosentti on 47.

Myöskään keskustan kannatus ei ole ollut huimaa. Ylen 4. kesäkuuta julkaiseman mielipidemittauksen mukaan keskustan kannatus oli 10,7 prosenttia.

Ylen kysely tehtiin 11. toukokuuta ja 2. kesäkuuta välisenä aikana, ja siihen vastasi reilut 2 400 ihmistä.

Puoluevaltuusto käyttää keskustassa puoluekokousten välillä ylintä päätösvaltaa. Puoluevaltuustoon kuuluu 135 jäsentä.

"Kokemus, jollaista en toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään"

Kulmuni on huolissaan siitä, miten monet julkisuusmylläkät vaikuttavat nuorten uskallukseen lähteä mukaan politiikkaan.

Kulmuni kertoo, että viestintäkohun keskellä hänellä on ollut päällimmäisenä mielessään myös kysymys, onko kaikki ollut tämän arvoista. Hän totesi puoluevaltuuston avauspuheessa, että viime viikot eivät ole olleet parhaita viikkoja.

– Tämä on ollut kokemus, jollaista en toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään, Kulmuni sanoi.

Hän toivoo, ettei politiikka näyttäydy nuorille liian raakana tai pelaamisena. Kulmuni haluaakin vastata omaan kysymykseensä, että hänen osaltaan vastaus on, että kaikki on ollut sen arvoista.

– Asioihin vaikuttaminen, maailman muuttaminen on itsessään liian arvokas asia turmeltavaksi.

Kulmuni kertoi Vanhasen suostuttelusta

Kulmunin tilalle valtiovarainministeriksi nimitettiin konkaripoliitikko Matti Vanhanen. Kulmunin mukaan oli tärkeää, että uusi ministeri saatiin nimitettyä nopeasti.

– Kerron avoimesti, ettei Matilla juuri ollut hinkua tehtävään. Hän varmasti olisi toivonut, etten olisi hänelle soittanutkaan.

Kulmunin mukaan puhelu Vanhaselle sisälsi maanittelua ja taivuttelua.

– Vastuuntuntoisena isänmaan miehenä Matti lopulta suostui sillä ehdolla, että hänen ei tarvitse kantaa vastuuta kaikesta, ainoastaan rahakirstusta.

Aluksi Vanhasen ei ollut tarkoitus olla vetovastuussa keskustan hallitustyöstä – ainoastaan valtiovarainministerin tehtävästä. Lopulta Vanhanen kuitenkin saatiin taivuteltua myös tähän työhön.

– Pidän näin muodostunutta lopputulosta hyvänä. Hallitustyön jatko on aito ja toivomme todella parasta hallituksen työlle. Keskustan sitoutumisen tasosta kertoo se, että Matti on mukana, Kulmuni sanoo.

Kulmuni halusi vielä kerran ampua alas huhut siitä, ettei hän syksyn puoluekokouksen jälkeen olisi halukas jatkamaan puolueen puheenjohtajana.

– Haen jatkoa. Työni on vielä kesken, Kulmuni sanoi.

"Ratkaisut löytyvät usein keskeltä"

Kulmunin mukaan Suomessa on nähtävissä merkkejä, että maahan muodostuisi kaksi blokkia, oikeisto ja vasemmisto. Hänen mukaansa kehitys ei ole mitenkään hyvä.

– En pidä tätä jakolinjaa suomalaista todellisuutta vastaavana. Jako päinvastoin vääristää keskustelua ja on saanut ylipäätään aivan liian suuren roolin yhteiskunnallisessa keskustelussa, hän sanoo.

Kulmuni sanoi pitävänsä tärkeänä, että kehitykselle saadaan vastavoima yhteisiä ja toimivia ratkaisuja hakevista keskikentän puolueista.

– Ratkaisut löytyvät usein keskeltä, mutta vain avoimen keskustelun kautta.

Kulmunin mukaan yhteiskunnallisen keskustelun jakolinjat näkyvät myös hallitustyössä, ja tuntuu, että keskustaan on ladattu puolen Suomen odotukset.

Kulmunin mukaan hallituksessa keskustan näkökulma eroaa vasemmistosta, mutta hän ei näe tässä mitään ongelmaa, kunhan neuvotteluiden jälkeen saavutetut ratkaisut ovat kaikkien hyväksyttävissä.

Hän pitää tätä asetelmaa yhtenä merkkinä blokkiutumisesta.

– Suurimmat erot löytyvät käsityksessä taloudesta, mutta uskon yhteisen tahtotilan ratkaisujen aikaansaamiseksi löytyvän, Kulmuni sanoi.

"Luottamusta pitää alkaa vahvistaa"

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen totesi, ettei puolueen puheenjohtajan tarvitse ansaita tukea, vaan häntä tuetaan ja pitää aina tukea. Hän kuitenkin erikseen totesi, että puheenjohtaja ansaitsee kaikkien tuen vaikeiden vaiheiden jälkeen. Pirkkalaisen mukaan Kulmuni on konkreettisesti osoittanut, miten vastuuta tulee kantaa.

– Olemme kaikki rinnallasi ja tukenasi, hän sanoi Kulmunille.

Pirkkalainen lisäsi, että rehellisesti sanottuna puolue ei ole nyt parhaissa voimissaan. Hänen mukaansa nyt pitää alkaa vahvistaa luottamusta.

Kurvinen: Keskustan elo on näyttänyt sekavalta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen myöntää puheessaan, että politiikan viime aikojen tapahtumat ovat ymmärrettävästi koetelleet luottamusta ja hämmentäneet suomalaisia.

– Keskustan elo on näyttänyt sekavalta. Nyt keskustan tilanne pitää vakauttaa, hän sanoo keskustan puoluevaltuustolle pitämässään puheessa.

Kurvinen kuvailee Kulmunin ratkaisua erota valtiovarainministerin tehtävästä kunnioitettavaksi ja arvokkaaksi henkilökohtaiseksi ratkaisuksi. Kurvisen mukaan Matti Vanhasen nimitys valtiovarainministeriksi ja Anu Vehviläisen valinta eduskunnan puhemieheksi ovat Suomen näkymiä vakauttavia valintoja.

Hänen mukaansa Suomi on niin vakavassa paikassa, että nyt jos koskaan tarvitaan vakautta sekä päätöksenteko- ja toimintakykyistä hallitusta.

"Keskustaa on eniten koskettanut kansanedustaja Antti Rantakankaan kuolema"

Kurvinen kuvailee nykyistä vaalikautta mullistusten ajaksi.

– Keskustan päätyminen hallitukseen, pääministerin ero, koronavirus ja viimeisimpänä valtiovarainministerin vaihtuminen ovat kaikki olleet isoja mullistuksia.

Keskustalle suurin mullistus on kuitenkin Kurvisen mukaan ollut kansanedustaja Antti Rantakankaan äkillinen kuolema. Rantakangas kuoli viime vuoden marraskuussa.

– Anttiin luotettiin. Hän sai kansanedustajan valtakirjan peräti kuusi kertaa. Sillä luottamuksella hän ajoi ihmisten asioita. Piti puolta. Keskustalaisuus on pohjimmiltaan nimenomaan puolenpitoa. Puolenpitoa kotiseudusta, Suomesta ja myös maailman ympäristöstä ja luonnosta, Kurvinen sanoo.

"Keskusta lähtee siitä, että 18 perinteisen maakunnan tulevaisuus turvattava"

Kurvinen otti puheessaan kantaa myös sote-uudistukseen. Hänen mukaansa viime kaudella soten kaatuminen oli epäonnistuminen, mutta silloin tehtyä työtä pystytään tällä vaalikaudella hyödyntämään.

– Keskustan eduskuntaryhmä lähtee siitä liikkeelle, että sote toteutetaan maakuntapohjaisesti, turvaten 18 perinteisen maakunnan tulevaisuuden. Eduskuntaryhmän mielestä uudistus on toteutettava hallitusohjelmassa kirjatulla tavalla, myös aluejaon osalta.

Viime kauden loppupuolella Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaatui sote-uudistuksen epäonnistumiseen. Sipilän hallitus oli kriisissä jo vaalikauden alussa vuonna 2015, kun hallituksessa tuli kiistaa siitä, kuinka moneen sote-alueeseen Suomi tulisi jakaa.