EU:n ja Britannian huipputapaaminen järjestetään maanantaina videoyhteyden välityksellä

Viime kuukausina käydyissä neuvotteluissa ei ole saavutettu merkittävää edistystä. AFP / LEHTIKUVA

STT

EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvottelujen tilaa tarkastellaan huipputapaamisessa maanantaina. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan tiedottaja Barend Leyts kertoo Twitterissä , että tapaaminen järjestetään videoyhteyden välityksellä.

Tapaamiseen osallistuvat Britannian pääministeri Boris Johnson sekä EU:n puolelta Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja parlamentin puheenjohtaja David Sassoli.

EU ja Britannia ovat neuvotelleet siitä, miten kaupankäynti ja muut suhteet järjestetään sen jälkeen, kun Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy. Viime kuukausina käydyissä neuvotteluissa ei ole saavutettu paljoa edistystä.

Edellinen neuvottelukierros päättyi viime viikolla turhautuneisiin äänenpainoihin. Perjantaina EU:n pääneuvottelija Michel Barnier muun muassa sanoi, että Britannia pyrkisi vetäytymään jo aiemmin sovituista asioista. Tällä hän viittasi erityisesti erosopimuksen yhteydessä annettuun poliittiseen julistukseen, joka ei sinänsä ole varsinainen sopimus.

Tiukka aikataulu

Uuden suhteen neuvotteluja käydään tiukassa aikataulussa, sillä Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika on tällä tietoa päättymässä vuoden lopussa.

Barnier on sanonut EU:n olevan edelleen avoin siirtymäajan jatkamiselle, mutta Britannia ei toistaiseksi ole halunnut hakea lisäaikaa.

Määräaika lisäajan hakemiselle umpeutuu tämän kuun lopussa.

Neuvottelujen suuria kompastuskiviä ovat olleet muun muassa tasapuolisten kilpailuolosuhteiden takaaminen sekä kalastus.

EU:n näkökulmasta tasapuolisen kilpailuympäristön säilyttäminen vaatii Britannian sitoutumista tiettyihin EU-sääntöihin. Britannialle tällainen sitoumus ei käy, vaan maa haluaisi karistaa jaloistaan kaikenlaisen EU-sääntelyn.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka